FACTCHECK: “Afgelopen honderd jaar is het aantal bomen gegroeid in Europa”

FACTCHECK: “Afgelopen honderd jaar is het aantal bomen gegroeid in Europa”

creativecommonswikimedia-Dominicus Johannes Bergsma

Een tweet verscheen vorige week met de claim: “Het gaat prima met onze natuur. In tegenstelling tot wat je zou denken zijn er 35 procent meer bomen in Europa dan honderd jaar geleden. Tja, feiten.” Deze claim is gemaakt door Ferdinand Meeus op twitter en is meer dan 13.900 keer bekeken.
Volgens bosecoloog blijkt deze claim wel te kloppen op Europees niveau, maar voor op landelijk niveau niet.  

Het klopt dus dat op Europees niveau het aantal bomen de afgelopen honderd jaar is toegenomen. Op dit moment is volgens Bart Muys, professor bosecologie en bosbeheer op KU Leuven, 35 procent tot 40 procent van het Europese grond bebost. Ook volgens de cijfers van de site van het Europese Parlement blijkt 38,6 procent van de EU bebost te zijn.  

Hoe komt dit? 

Etiënne Thomassen, senior expertmedewerker bosecologie en bosbeheer vertelt dat er meer bebossing voorkomt nu door de krimp van de bevolking. Ook werden er na de Tweede Wereldoorlog afspraken gemaakt over minder houtproductie en meer bosuitbreiding. Er werden regels ingesteld voor de bescherming van de natuur en biodiversiteit. Dit zijn factoren die meespelen in de groei van het aantal bomen.  

De gebieden waar vooral meer bossen groeien, zijn de mediterrane landen zoals Spanje, Frankrijk en Italië. Ook veel Oost-Europese landen krijgen meer bos erbij. De reden voor meer bomen komt door de dalende vraag van landbouw. Muys vertelt dat als er meer vraag is naar landbouw, er meer bebossing voorkomt. Als Europese samenleving zijn we meer gaan industrialiseren en is er dus minder grond nodig om op te leven. De afgelopen honderd jaar is de bevolking wel gegroeid, wat Thomassen zegt, maar het is geen landbouwbevolking. De meeste mensen wonen in de steden en de bossen werden beter beschermt en efficiënter gebruikt. Tegenwoordig wordt er ook actief bebost door de overheid. De overheid laat hectares aan bos aanleggen om zo de bebossing te bevorderen. 

Volgens Thomassen neemt in Nederland het aantal bomen weer af, dit komt door de groeiende bevolking in Nederland en de grote vraag naar woningen. In Nederland bleef het aantal bomen stijgen. Vanaf het jaar 2000 is het aantal weer een beetje gedaald, volgens het rapport van ProBos. 

Gaat het beter met de natuur? 

Dat er in Europa meer bebossing is, betekent volgens Thomassen niet dat het ook goed gaat met de natuur. Er zijn verschillende factoren waarom meer bomen niet gelijk staat aan betere natuur. 

Vermesting, verdroging en het stikstofproblematiek zijn daar enkele voorbeelden van. Vermesting van de bodem in bossen is het resultaat van de uitstoot van stikstofhoudende stoffen. De stoffen stikstofoxiden en ammoniak komen vrij en die worden in de atmosfeer omgezet tot zuren en andere vormen van luchtverontreiniging. Als deze op de bodem van een bos terechtkomt, dan ontstaat er vermesting. Dit kan leiden tot de aantasting van ecosystemen. Stikstof schaadt de biodiversiteit en de kwaliteit van grond in bossen.  

Conclusie

Een twitteraar met 41.500 volgers, genaamd Ferdinand Meeus, twitterde 11 februari 2024: “Het gaat prima met onze natuur. In tegenstelling tot wat je zou denken zijn er 35 procent meer bomen in Europa dan honderd jaar geleden. Tja, feiten.” Deze claim bleek te kloppen. Op Europees niveau bleek er 35 procent tot 40 procent meer bos bij te zijn gekomen in de afgelopen 100 jaar. Alleen op landelijk niveau bleek dat weer niet te kloppen.

Over de auteur

Bahaar Ramdjanbeg

Dit is Bahaar Ramdjanbeg, 19 jaar en wonend in Den Haag. Ze is geïnteresseerd in politieke journalistiek en misdaadjournalistiek. Ze heeft, voordat ze voor journalistiek koos, ook twee jaren Rechten gestudeerd.