Van aspirant politie tot woordvoerder: Klaas Wilting

Van aspirant politie tot woordvoerder: Klaas Wilting

NEDERLAND – Klaas Wilting, voormalig woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps, heeft in zijn carrière veel ontsnappingen en andere zaken meegemaakt. Ook nu hij met pensioen is, blijft hij bezig met zijn politie verleden.

Wilting is in 1964 gestart als aspirant van de politie in Amsterdam en is 1980 overgeplaatst naar het Bureau Voorlichting van de Amsterdamse politie. Drie jaar later kreeg hij te maken met zijn eerste grote zaak als woordvoerder: de ontvoeringszaak van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Door zijn verschijningen in onder andere het NOS journaal kreeg hij media bekendheid en groeide hij uit tot het gezicht van meerdere ontvoering- en ontsnappingszaken, waaronder de Heinekenontvoering en later ook de ontsnapping van Stanley Hillis uit de Bijlmerbajes in 1985.

“Ik werd opgebeld door de media en kreeg te horen dat er een ontsnapping was geweest, ik kwam er toen achter dat dit ging over Stanley Hillis”, vertelt Wilting. “Ik ben toen informatie gaan winnen, waardoor ik erachter kwam dat hij veel overvallen had gepleegd en dat hij al eerdere keren was ontsnapt uit de gevangenis. Zo heb ik als woordvoerder zijn hele ontsnapping op de voet gevolgd.”

Uiteindelijk is Wilting in 2000 gestopt met zijn functie als woordvoerder en een jaar later werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn werk.

Nu Wilting met pensioen is, gaat hij het podium op met zijn theatershow over zijn jaren als agent en woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps. Hierin bespreekt hij onder andere de Heinekenontvoering, de opkomst van verdovende middelen en natuurlijk de ontsnapping van Stanley Hillis.

Beluister hier de podcast waarin Wilting meer vertelt over de ontsnapping van Hillis.

Over de auteur

Noa Meerwijk

Noa Meerwijk (2005) heeft veel interesse in de wereld om haar heen. Wat beweegt mensen, wat is hun drive en hoe leven mensen in andere landen en steden? Niet voor niks ging ze Journalistiek studeren om later documentaires te maken in het buitenland, maar ook wil ze schrijven over dingen die haar bezig houden.