Poolse democratie staat te wankelen, vrouwen maken het verschil

Poolse democratie staat te wankelen, vrouwen maken het verschil

Poolse vlag

 

De Poolse verkiezingen staan voor de deur. Op 15 oktober trekt polen naar de stembus. Regeringspartij, nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en oppositiepartij BurgerCoalitie (KO) gaan nek aan nek in de peilingen. Met een verschil van zes procent in de peilingen, in het voordeel van PIS zijn de verkiezingen nog niet gewonnen. Er zijn nog veel zwevende kiezers en een groot deel daarvan is vrouw. 

“Die vijftien procent zwevende kiezers, waarvan veel vrouw, hebben een doorslaggevende factor in de verkiezingen. Er moet goed op deze stemmers ingezet worden”, vertelt Małgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polinia.nl. Volgens haar zal de voorsprong van PIS, in de peilingen nog iets verder zakken. “Ik heb gesproken met wat vrouwen daar, ze geven aan dat ze nog niet weten wat ze gaan stemmen, maar dat ze zeker weten niet op PIS te gaan stemmen. De zwevende vrouwelijke kiezer zal dus het snelst de kant van de oppositiepartij kiezen.”

Antoni Mischal, Ex-journalist voor het Poolse tijdschrift politica en auteur voor magazynkontakt, legt uit hoe beide partijen in spelen op de vrouwelijke kiezers om zo stemmen te winnen. “Voor de PIS is het wat moeilijker om daaropin te spelen, ze zijn vrij conservatief en ook fel tegen abortus. Ze proberen op vrouwen in te spelen door het belang van ‘het gezin’ erg duidelijk te maken. Ze zeggen dat het gezin een van de belangrijkste dingen is en dat ze die omgeving hoog in het vaandel hebben.” Oppositiepartij KO, van Donald Tusk, benaderd de vrouwen op een andere manier. “Hij vertelt hoe belangrijk LHBTIQ+ rechten zijn en ook hoe belangrijk het abortusrecht is. Door in te spelen op de individualiteit van de vrouwen probeert hij stemmen te winnen”, aldus Mischal.

Het is belangrijk om de zwevende kiezer binnen te halen en om je huidige kiezers vast te houden. De regeringspartij PIS heeft daar zo zijn methodes voor. Echter is het de vraag of deze methodes de democratie ondermijnen. In de audioreportage hier onder vertelt hoogleraar Nicolaas Kraft van Ermel. Hoe hiernaar gekeken kan worden en wat er in de toekomst wellicht kan gaan gebeuren als PIS aan de macht komt.

Over de auteur

Lucas Gengler

Ik ben Lucas Gengler, een eerstejaars student op de school van journalistiek en ik ben 19 jaar. Ik ben erg geïnteresseerd in alles wat Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern bezig houdt. Door mijn contacten met onder andere het bedrijf Raum en mijn interesse in mensen weet ik goed wat er speelt.