Voedselomgeving en gezondheid in slechte staat

Voedselomgeving en gezondheid in slechte staat

Ongezonde voeding

Het wordt elk jaar moeilijker om gezonde voedingskeuzes te maken in een wereld waar fastfoodketens, ijssalons en kebabzaken steeds talrijker worden, terwijl supermarkten een groeiend assortiment bewerkt of ultra-bewerkt voedsel aanbieden. “Ongezonde voedingsmiddelen moeten gezien worden als extraatjes,” benadrukt Roos Derckx, voedingsdeskundige en oprichter van ‘FitenSlim’. Voor velen blijft het echter een uitdaging om ongezonde voeding als zodanig te beschouwen. Hoe kun je dan de nodige stappen zetten om toch een gezond dieet te volgen?

Gezond eten speelt een cruciale rol in het behouden van een goede gezondheid. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst 8 procent van de ziektelast wordt toegeschreven aan ongezonde voeding. Jaarlijks overlijden er 12.900 mensen als gevolg van ongezonde eetgewoonten, wat leidt tot een zorgkostenpost van 6 miljard euro. Derckx benadrukt, evenals de cijfers aantonen, het belang van gezond eten en adviseert om je eetgewoonten stapsgewijs aan te passen.

“Ongezonde voedingsgewoonten kun je stap voor stap vervangen door gezondere alternatieven,” zegt Derckx. Ze geeft praktische voorbeelden: “Denk aan het vervangen van wit brood door bruin of volkorenbrood, fruit in plaats van een candybar als tussendoortje, en een handje chips in plaats van een hele zak. Elke kleine verandering draagt aanzienlijk bij aan een gezonder dieet.”Derckx deelt ook een waardevolle techniek om bewuster te eten, namelijk ‘Mindful eten’. Hierbij word je aangemoedigd om aandachtig na te denken over alles wat je eet. Volgens Derckx geeft je brein al na vijftien tot twintig minuten een signaal dat je verzadigd bent. “Eet niet alles wat je ziet, maar zie alles wat je eet,” adviseert de voedingsdeskundige. Voor het doen van boodschappen in de supermarkt heeft Derckx nog een tip die vaak over het hoofd wordt gezien. “Raadpleeg de Schijf van Vijf. Deze richtlijn geeft aan welke hoeveelheden gezonde voedingsmiddelen een man of vrouw van een bepaalde leeftijd zou moeten eten.”

Het lijkt erop dat de voedselomgeving de komende jaren niet drastisch zal veranderen, waardoor het individu een sleutelrol speelt in het verbeteren van het eigen eetpatroon. Bewustzijn bij het kopen en consumeren van voedsel is essentieel. Het is tijd om die zak snoep af en toe te verruilen voor een bak druiven.

Over de auteur

Jep van der Horst

Jep is een negentien jarige student aan de Hogeschool van Utrecht. Hiervoor heeft hij filosofie gestudeerd, al hoewel dit iets te zweverig was gebruikt hij zijn filosofische blik bij het schrijven van zijn artikelen. Hij woont momenteel in Amsterdam maar wilt de het liefst wonen in veel verschillende landen, zijn droom is dan ook om reizend te werken.