Asian fetish: de impact van media op Aziatische vrouwen

Asian fetish: de impact van media op Aziatische vrouwen

Lippen en een lotusbloem

Een bekend verschijnsel is de Asian fetish: een fetisj voor Aziatische vrouwen. Dit houdt in dat, voornamelijk Westerse, mannen een seksuele voorkeur hebben voor vrouwen met een Aziatisch uiterlijk. Deze vrouwen worden onderworpen aan raciale stereotypen en geseksualiseerd. Volgens Chiara Versluys speelt media hier een grote rol in.

In het artikel “Mijn afkomst, jouw fetish?” gaat Versluys dieper in op de “problematische fetisjering van Aziatische vrouwen in de media”. Ze schrijft dat de media een grote rol speelt bij het in stand houden van deze stereotypische beelden, wat kan leiden tot een verkeerd beeld van hun identiteit en in Amerika zelfs tot een groter risico op seksuele intimidatie en geweld.

In de media bestaan verschillende seksuele stereotypen. De bekendste zijn de ‘Dagon Lady’ en de ‘Lotus Blossom’ of ‘Lotus Bloom’. Deze types objectiveren Aziatische vrouwen en zetten ze neer als simpele en sensuele vrouwen.

Een voorbeeld van de Lotus Blossom is het karakter Kim in de musical Miss Saigon, uit 1989. Dit verhaal gaat over een Amerikaanse soldaat in Vietnam, die in een prostitutiebuurt wordt voorgesteld aan Kim, een meisje dat er pas net werkt. Ze worden verliefd, maar verliezen elkaar uit het oog. In de jaren erna gaat de soldaat verder met zijn leven in Amerika, terwijl Kim op hem blijft wachten en zelfs een kind van hem blijkt te hebben gekregen. Op het einde pleegt Kim zelfmoord om haar zoon een toekomst in Amerika te geven. De Aziatische vrouw, Kim, is in dit verhaal duidelijk naïef, onderdanig en stelt zich geheel afhankelijk van de witte man op. Dit laat een duidelijke machtsverhouding tussen ‘Westers’ en ‘Oosters’ zien.

De Dragon Lady is terug te zien in de rol van Lucy Liu in Kill Bill: Volume I. Liu speelt, net als drie anderen, een vrouwelijke huurmoordenaar. Haar karakter verschilt echter van de anderen: zij draagt kimono’s en haarstokjes, en wordt omgeven door attributen die de kijker met verschillende Aziatische culturen associeert. Zij is een kille, mooie vrouw die haar seksualiteit als wapen gebruikt en levensgevaarlijk kan zijn. Het stereotype hierachter is dat Aziatische vrouwen met hun sensualiteit een gevaar zouden vormen voor “Westerse idealen”.

Deze beeldvorming zorgt voor een vaak verkeerd beeld van Aziatische vrouwen en hun seksualiteit. De oorsprong van deze fetisj en het effect dat dit op vrouwen kan hebben worden uitgelegd in de explainer hieronder. Aki Watano, auteur van ‘Boerenkool met stokjes’, vertelt over haar eigen ervaringen.

Over de auteur

Eva Polders

Ik ben Eva Polders, 19 jaar, en kom uit Den Haag. Creativiteit is heel belangrijk voor mij, zowel binnen als buiten de journalistiek. Verder interesseer ik mij op journalistiek vlak vooral in maatschappelijke onderwerpen en klimaatproblemen.