De ontdekking van jezelf in het racial impostor syndrome

De ontdekking van jezelf in het racial impostor syndrome

Het racial impostor syndrome ontstaat bij gevoelens van onzekerheid en twijfel die ontstaan zodra de raciale of etnische identiteit van een individu niet  overeenkomt met hoe ze worden gezien door anderen. Er is geen stabiel gevoel van verbondenheid met de desbetreffende cultuur. Ondanks dat de term al sinds 2018 rondgaat, weten weinig mensen wat het inhoudt. 

‘Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. Ofwel, cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd.’ zegt onderzoeksplatform gedragvandeconsument. Ondanks dat cultuur een breed scala van betekenissen heeft, hebben velen toch moeite om zich te kunnen vinden in de cultuur waarin ze zijn opgegroeid. In de ontwikkelingsfase van mensen hun leven is cultuur een heel belangrijk aspect. Het vormt je identiteit en kadert het perspectief in van een individu, zegt journaliste Anna Salhany, die een documentaire maakte over het fenomeen.

Persoonlijke problemen

Er zijn veel verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het racial impostor syndrome. Denk bijvoorbeeld aan de taal die gesproken wordt, de sociale druk en het gevoel hebben dat je niet genoeg bent. Ervaringsdeskundige Marcela Delgado Bustillos vertelt: ‘Ik ben half Ecuadoriaans en half Nederlands. Ik zie er niet ‘Nederlands’ uit, maar ben wel in hartje Amsterdam geboren. Ik heb mijn hele leven lang moeite gehad met de omgang met mijn cultuur. Ik spreek beter Spaans dan Nederland en daar word ik vaak op beoordeeld. Ik voel mij meer Nederlander dan dat ik mij een Ecuadoriaan voel, maar daar kijken mensen niet naar’

Moeite met meedraaien

Het KIS (Kennisplatform integratie & samenleving) onderzocht hoe jongeren omgingen met het hebben van een deelidentiteit. Uit dit onderzoek bleek dat 31,1% van de ondervraagde jongeren serieuze problemen hadden bij het begrijpen van hun identiteit tussen meerdere culturen. Ondanks dat er meer aandacht voor het cultural impostor syndrome is, is de onwetendheid nog steeds groot en kunnen de mensen die vastzitten tussen culturen nog steeds geen kant op.

Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld. Ze wil zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving en wil over dit onderwerp ook veel schrijven.