Het doel van een gevangenis

Het doel van een gevangenis

Pixabay - Fotograaf: jraffin

Nederland – Het is vanzelfsprekend het niet gewenst is als criminelen vrijuit rondlopen. Maar uit onderzoek van NSCR blijkt dat gevangenissen zorgen er vaak ook voor dat gedetineerden zich agressiever gaan gedragen door de prikkelarme omgeving. Mensen zijn nou eenmaal sociale wezens en hebben sociale interactie nodig om goed te functioneren. Waar zijn gevangenissen nou eigenlijk voor?

Waarom een gevangenisstraf?

Volgens het Dienst Justitiële Inrichting (DJI) heeft een gevangenisstraf drie doelen, namelijk vergelding, de veiligheid van de samenleving waarborgen en herhaling voorkomen.
Bij vergelding is het doel om te laten zien dat de samenleving niet accepteert als de wetten en regels overtreden worden. Bij het waarborgen van de veiligheid van de samenleving is het doel om de samenleving veiliger te maken, door de dader op te sluiten.
Het laatste doel is belangrijk omdat de samenleving er baat bij heeft dat ex-gedetineerden niet opnieuw de fout ingaan.
Al deze dingen zijn goed voor de samenleving, maar gevangenissen zijn helemaal niet goed voor de mens. De volgende quote is van oud-gevangenisdirecteur Frans Douw:

De isoleercel

De functie van de isoleercel is het bewaren van de veiligheid van de andere gedetineerden. Volgens Frans Douw is de isolatiecel helemaal niet fijn. “Voor een langere tijd alleen opgesloten zitten is schadelijk voor de mens. De gevangenis is al destructief, zowel mentaal als fysiek, maar de isoleercel is nog wat erger.”
Psychische patiënten die naar de isoleercel gaan worden daar neergezet om hun te kalmeren, maar zoals Douw al zei is voor een langere tijd alleen opgesloten zitten slecht voor de mens. Daarom wordt personeel vertelt om om het uur eventjes langs te gaan en contact te maken zodat de patiënt of gedetineerde niet teveel schade oploopt. “We zetten soms ook klok in de cel of een raampje, zodat ze kunnen zien hoe laat het is.”

Al met al is een gevangenis geen goede plek. Het brengt schade aan zowel het personeel en de gedetineerden.

Over de auteur

Bahaar Ramdjanbeg

Dit is Bahaar Ramdjanbeg, 19 jaar en wonend in Den Haag. Ze is geïnteresseerd in politieke journalistiek en misdaadjournalistiek. Ze heeft, voordat ze voor journalistiek koos, ook twee jaren Rechten gestudeerd.