Nederland op weg naar het EK: Voorbereidingen in volle gang

Nederland op weg naar het EK: Voorbereidingen in volle gang

Bron: Unsplash.com - Peter Glaser

Vanavond zal het Nederlands elftal voor het eerst sinds november vorig jaar weer het veld betreden. Ons oranje gaat het vanavond opnemen tegen Schotland in één van de laatste vier oefenwedstrijden ter voorbereiding op het EK in Duitsland komende zomer. Maakt Nederland wel kans op deze titel gezien alle ophef rondom de selectie en zelfs het tenue? Om daar antwoord op te krijgen hebben we vandaag Arno Vermeulen te gast in de studio.  

Koeman maakte deze week duidelijk dat het elftal op het EK zal spelen met drie “echte” middenvelders. Maar hoe dit precies vorm zal krijgen, blijft nog een vraag. Wordt het een systeemwijziging naar 4-3-3 of 5-3-2? Het is niet de eerste keer dat Koeman het systeem van het Nederlands elftal verandert. In aanloop naar het EK-kwalificatieduel tegen Griekenland verraste hij met een opmerkelijke wijziging naar 3-4-3. Maar zoals Koeman zelf zei: “We kunnen meerdere systemen spelen.”

Daarnaast heeft de coach ook veel keuzes wat betreft het middenveld. Hij heeft deze keer maar liefst acht “echte” middenvelders gekozen, en zelfs negen als we Simons meerekenen. En dan hebben we nog niet eens De Jong, die een basisplaats zou hebben als hij niet geblesseerd was.

Op weg naar het EK maakt Memphis Depay een sterke comeback bij het Nederlands elftal en laat zien dat hij in topvorm is. Maar zijn openbare steun aan Quincy Promes, die vastzit in Dubai vanwege serieuze aanklachten, heeft voor enige opschudding gezorgd. Bondscoach Ronald Koeman heeft hierover gesproken en Depay begrijpt nu waarom er zoveel ophef is ontstaan. Hoewel hij zijn vriend blijft steunen, benadrukt hij dat zijn acties niet bedoeld waren om te provoceren.

Tegelijkertijd is Georginio Wijnaldum, die naar Saudi-Arabië is overgestapt, vastbesloten om zijn waarde voor het nationale team te bewijzen, ondanks dat hij daar niet meer werd opgeroepen. Wijnaldums keuze voor Saudi-Arabië was verrassend, gezien zijn eerdere steun voor diversiteit, maar hij blijft vastberaden om terug te keren naar Oranje.

Over de auteur

Didi De Groot

Didi de Groot (2003) is een tweedejaarsstudent aan de school voor journalistiek in Utrecht. Didi is geboren in Den Haag en woont in het Westland. Met veel plezier gaat hij op pad om nieuwsitems te maken voor UPD8 NEWS.