Nederland kan nog veel leren van Canada omtrent anticonceptieregeling

Nederland kan nog veel leren van Canada omtrent anticonceptieregeling

Pexels - Marta Branco

 CANADA – Binnenkort hoeven vrouwen in Canada niet meer te betalen voor anticonceptiemiddelen. Dit werd aangekondigd in een persconferentie in Toronto. Deze regeling is onderdeel van een nieuwe hervorming binnen de Canadese gezondheidszorg en zou ervoor moeten zorgen dat vrouwen de anticonceptie kunnen gebruiken die ze nodig hebben.  

In Nederland wordt de anticonceptiepil tot je 21e levensjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Canadese vrouwen betalen tegenwoordig voor de pil nog zo´n driehonderd Canadese dollar per jaar, dat staat gelijk aan 205 euro. Maar binnenkort zullen zij niet meer hoeven te betalen voor alle anticonceptie zoals de pil en de spiraal. “Vrouwen moeten de vrijheid hebben om de anticonceptie te kiezen die ze nodig hebben, zonder dat kosten daarbij een rol spelen. Dus maken we anticonceptie gratis”, liet de Canadese premier Justin Trudeau weten op X.

Het plan om anticonceptie gratis te maken geeft zo’n negen miljoen Canadese vrouwen de vrije keuze. Dat vertelde vice-premier Chrystia Freeland tijdens de persconferentie. Er zijn verschillende redenen om anticonceptie te gaan vergoeden. “Wij hebben geleerd dat het voor de gezondheidszorg altijd minder kost om een volledig assortiment aan anticonceptiemiddelen aan te bieden, dan het kost om onbedoelde zwangerschappen te regelen”, aldus Wendy Norman, de leidster van Canada’s Contraception & Abortion Research Team.

In Nederland zijn we nog niet zo ver. Anne Wehkamp van de D66 Gemeente Amsterdam maakt zich al langere tijd zorgen om het groeiende aantal SOA’s in Amsterdam en omgeving. Daarnaast blijkt ook dat het aantal abortussen in Nederland stijgt. “Dit baart mij zorgen. Eerder hebben wij €100.000 vrij gemaakt voor meerdere SOA testcentra. Echter vinden wij dit niet genoeg.” De D66 staat voor de vrijheid om jezelf te zijn, ook op seksueel gebied. “We vinden dat net zoals in Canada anticonceptie vergoed moet worden, ook na je 21e.” Verschillende andere politieke partijen zijn het hier echter niet mee eens.

Voorlopig zou het dus voor Nederland nog even duren totdat anticonceptie volledig vergoed gaat worden. Maar voor de vrouwen in Canada lijkt er een positief vooruitzicht te zijn.

Bekijk hier een explainervideo over het vergoeden van anticonceptie in Canada:

En bekijk hier een stuk uit de talkshow met Anne Wehkamp:

Over de auteur

Felix ter Steege

Mijn naam is Felix ter Steege (2004), geboren in Venray maar ik woon nu in het mooie Utrecht. Ik vind het leuk om met mensen en media bezig te zijn. Daarom ben ik student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb veel hobby's maar het allerliefst ben ik met mensen om me heen.