Ajax blijft in negatieve spiraal: algemeen directeur Alex Kroes geschorst

Ajax blijft in negatieve spiraal: algemeen directeur Alex Kroes geschorst

‘‘Handelen Kroes is niet waar Ajax voor staat’’ • Foto: Unsplash - Winston Tjia

AMSTERDAM – Algemeen directeur van Ajax, Alex Kroes, is afgelopen dinsdag geschorst. Dat heeft de Raad van Commissarissen (RvC) laten weten via een statement op de site van Ajax. Kroes heeft een week voor zijn benoeming bij Ajax aandelen gekocht. Volgens de RvC, dat juridisch advies inwon, handelt hij met voorkennis, wat het een strafbaar feit maakt. Dit is al de zoveelste tegenslag voor de Amsterdamse club, zowel op het veld als achter de schermen.

‘‘Handelen Kroes is niet waar Ajax voor staat’’ 

Op het moment dat Kroes nog directielid was bij AZ heeft hij een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023 ruim 17.000 aandelen van Ajax gekocht. RvC-voorzitter Michael van Praag laat weten dat de raad onaangenaam verrast is. ‘‘Dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan.’’ Kroes schreef in een reactie op LinkedIn dat hij Ajax-aandelen heeft, maar dat de club al op de hoogte was. Verder heeft hij laten weten tegen zijn schorsing in beroep te gaan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op de financiële markt.

Gisteren kwam door navraag van de Volkskrant naar buiten dat Kroes de regels van de KNVB heeft overtreden. De KNVB gaat daarom de zaak voorleggen aan de licentiecommissie betaald voetbal, die toezicht houdt op de naleving van de licentieregelgeving. Lentin Goodijk, Ajax-watcher bij Voetbal International, was te gast in de studio om over de situatie rondom Kroes en de aankomende klassieker te praten.

Neerwaartse spiraal 

De schorsing is de zoveelste tegenslag voor de Amsterdamse club. De neerwaartse spiraal begon echter al twee jaar geleden, toen technisch directeur Marc Overmars opstapte naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Hoe ziet deze neerwaartse spiraal eruit en hoe nu verder? Redacteur Victor Schipper maakte er een explainer over.

Van Praag zelf in de fout

Michael van Praag heeft zijn eigen Ajax-aandelen niet opgegeven bij de AFM, bevestigt Ajax vanmiddag na berichtgeving van de NOS. Vier maanden na de start van Praag als RvC-voorzitter heeft de AFM nog steeds niet de informatie die binnen twee weken gemeld moet worden. Omdat Van Praag zelf Kroes als algemeen directeur heeft geschorst, wordt er met verbazing gekeken naar deze nieuwe ontwikkeling. ”Als je je algemeen directeur op straat zet vanwege een feitelijk administratief gebrek en in de media met veel aplomb snoeiharde taal gebruikt, terwijl je niet hebt voldaan aan eenzelfde verplichting, dan is dat verwijtbaar”, vertelt Gerben Everts, voorzitter van Vereniging van Effectenbezitters aan de NOS.

Of de AFM acties gaat ondernemen is nog onduidelijk. Wel laat de toezichthouder weten dat ze ”verschillende maatregelen en instrumenten kan inzetten om de naleving van wet- en regelgeving te bewerkstelligen.”

Over de auteur

Victor Schipper

Mijn naam is Victor Schipper, 21 jaar en ik ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een ambitieuze student die uitdaging zoekt door mee te doen aan verschillende honoursprojecten binnen de SvJ. Momenteel loop ik mee op de redactie van RTV Connect en ben ik werkzaam als freelance journalist. Ook ben ik actief betrokken bij de NVJ en help ik mee met het organiseren van evenementen voor Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ. Daarnaast ben ik Vicevoorzitter van Studievereniging LeF (Letterlijk en Figuurlijk) van de opleiding Journalistiek. Ik heb een passie heb voor de schrijvende journalistiek met een specialisatie in burger, politiek en maatschappij. Als freelancer ben ik inzetbaar voor het schrijven van (nieuws) artikelen en columns.