Actie voor verplichte stagevergoeding studenten in Utrecht

Actie voor verplichte stagevergoeding studenten in Utrecht

Actie voor verplichte stagevergoeding

CNV jongeren, Probeer de Bond en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) voeren samen actie om verplichte stagevergoedingen onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt in Utrecht, waar op een boot die vaart door de Utrechtse grachten aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. Op ludieke manieren wordt de situatie van stagiairs uitgebeeld. Belle Tonk, woordvoeder van Probeer de Bond vertelt: “We beelden de situatie op een komische manier uit, maar eigenlijk is deze situatie helemaal niet komisch: studenten die stage lopen raken financieel in de knel.”

Het ISO heeft onderzoek uitgevoerd in het hoger onderwijs. Uit dit rapport blijkt dat 44% geen stagevergoeding krijgt van de studenten. De stagevergoeding komt het minst voor in de onderwijssector. Daar krijgt maar liefst 85% geen stagevergoeding en ook in de gezondheidszorg krijgt meer dan de helft van de studenten geen vergoeding. De studenten die wel een stagevergoeding krijgen, krijgen gemiddeld 408 euro voor een 40-urige werkweek. Tonk vertelt: “Wij hebben een peiling gedaan onder studenten over wat ze zouden moeten krijgen als stagevergoeding: ze geven zelf minimaal 500 euro aan. Dit is de ondergrens. Een student met een bijbaan verdient namelijk ongeveer 500 euro per maand. Als zij stage gaan lopen valt dit bedrag vaak weg óf studenten werken zich een slag in de rondte, soms met burn-out klachten tot gevolg.”

Tijdens een stage staat leren centraal en daarvoor is een werkgever geen minimumloon verschuldigd aan de stagiair. Het is voor de werkgever in veel gevallen een keuze of zij hun stagiair een vergoeding geven. Probeer de Bond heeft ook zelf onderzoek gedaan naar hoeveel werkgevers stagevergoeding moeten aanbieden aan studenten. “In 7% van de cao’s werd een stagevergoeding vastgesteld. Daarbij moet ik wel zeggen dat werkgevers het alsnog aan studenten kunnen geven. Maar door het in de cao te bestendigen kunnen wij als vakbond studenten hun belangen behartigen, zodat stagevergoeding bijvoorbeeld meestijgt met loonsverhogingen”, aldus Tonk.

Vandaag voeren CNV jongeren, Probeer de Bond en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) actie voor een verplichte stagevergoeding. Wij waren hierbij en bekijk de reportage hieronder.

Over de auteur

Anne Schuuring

Mijn naam is Anne Schuuring en ik ben eerstejaarsstudent journalistiek. Ik ben vooral geïnteresseerd in maatschappelijke en culturele onderwerpen. Na mijn studie lijkt het mij leuk om achter de schermen te werken bij tv-programma's.