Tackel je toekomst

Tackel je toekomst

Foto: Melle Blauw

LEIDEN – Zes coaches van verschillende Amerikaanse teams zijn de afgelopen maand door Europa aan het toeren om Nederlandse fanatiekelingen bij te coachen in American Football en om talent te scouten voor hun team in de Verenigde Staten.  

  

“Ik vind het geweldig hier”, Vertelt coach Joe Sando, die voor zijn team uit Virginia aan het scouten is. “Om te zien hoe super fanatiek iedereen hier speelt en hoe graag ze willen laten zien wat ze kunnen is heel speciaal”. Hij is er natuurlijk niet alleen om te coachen, maar ook om zijn volgende sterspeler te scouten. Maar, wat voor soort spelers scout hij? “Ten eerste iemand die hard zijn best doet op school. Ons team is verbonden aan onze school, dus het is van uiterst belang om boven op je schoolwerk te zitten en dat op orde te hebben. Ik zoek ook altijd naar spelers die graag gecoacht worden, spelers die graag beter willen worden en het team beter willen maken. 

 

Het is natuurlijk al lastig genoeg op zichzelf om prof-atleet te worden, maar om dat vanuit Nederland te doen met een sport die zo onpopulair is, is al helemaal een uitdaging: “Dat is ook precies waarom we hier zijn” Vertelt Sando verder: “We vinden dat iedereen die de sport leuk vindt en het goed kan gelijke kansen verdient als iemand die alle gelegenheid heeft om bij een team om de hoek te gaan spelen.” 

 

Niet alleen is het een lastige sport om in door te breken, het is ook al moeilijk genoeg om het spel en de regels te leren: “Mijn advies voor iedereen die door wil breken in American Football, of alle kleinere sporten wat dat betreft, is leer zo veel mogelijk over de sport en blijf er plezier in hebben, dat is al de helft van het werk”, adviseert Sando 

 

Over de auteur