FACTCHECK: Neemt het aantal Nederlanders dat fillers gebruikt toe?

FACTCHECK: Neemt het aantal Nederlanders dat fillers gebruikt toe?

Whitney Janssen, presentatrice van EenVandaag, claimt tijdens de uitzending van 18 maart dat steeds meer Nederlanders fillers gebruiken voor hun lippen, rimpels of billen. Uit onderzoek van Tom Decates, cosmetisch arts en onderzoeker bij het Erasmus MC, blijkt er waarschijnlijk een toename te zijn. 

Onderzoek
Fillers zijn vulmaterialen die om een medische of schoonheidsredenen via een injectie worden aangebracht in het lichaam. Het aantal mensen met zo’n filler injectie neemt toe volgens Decates. Een onderzoek van de European Academy of Dermatology and Venereology, onder leiding van Decates, bewijst dit. In dit onderzoek is onderzocht of er een toename te zien is in het fillergebruik in de periode van 2016 tot 2019. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van een steekproef onder Nederlandse artsen die fillers injecteren.

In dit onderzoek staat vermeldt dat met 138.496 fillerbehandelingen in 2016 en 162.702 in 2019 een stijging van 17,5 procent te zien. Hierin is met name een toename te zien in de groep jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. Waar bij deze groep in 2008 3,1 procent zich liet behandelen, steeg dit naar 8 procent in 2017, een stijging van 258 procent in tien jaar tijd dus.

Ook Jeannette Hessels, cosmetisch arts en lid van de artsenfederatie KNMG, ziet een stijging in het gebruik van fillers. “Ik ben bekend met het onderzoek van Decates en ben van mening dat dit een correcte weergave geeft van de trends op het gebied van fillers. In mijn eigen kliniek zie ik vooral dat jongvolwassenen steeds meer gebruik maken van fillers en dat bij andere leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld vrouwen vanaf 35 jaar, het gebruik van fillers juist lichtelijk afneemt.”

Toename onder jongeren
Een motivatie voor fillers onder jongeren is een groeiende nadruk op schoonheid en zelfbeeld. Volgens Decates is het dan ook niet zo gek dat er juist onder jongvolwassenen een toename aan het gebruik van fillers te zien is. “Jongvolwassenen worden steeds meer beïnvloed door schoonheidsidealen die worden gerepresenteerd door de media, wat leidt tot ontevredenheid over hun zelfbeeld. Hierdoor kan deze groep in een zoektocht naar fysieke perfectie aangetrokken raken tot deze middelen.”

Mitsen en maren
Aan het onderzoek van Decates zitten wel mitsen en maren. Het onderzoek van Decates is gebaseerd op een steekproef onder Nederlandse artsen die fillers injecteren. “Wat je eigenlijk zou willen is dat alle Nederlandse artsen die injecteren, meedoen aan de enquête. Hierdoor zou het onderzoek nog beter onderbouwd zijn”, ligt Decates toe. “Vergeleken met internationale cijfers hebben wij wel een fantastische response rate. In Amerika is deze bij eenzelfde soort onderzoek 3 procent, wij hebben 30 procent.”

Ook zijn illegale vormen van injecteren in dit onderzoek niet meegeteld. “Wij hebben het illegale circuit, verpleegkundigen en tandartsen die injecteren, bewust niet meegenomen in ons onderzoek. Wij willen hen geen podium geven. Maar mochten wij hen wel hebben meegenomen, hadden de cijfers er waarschijnlijk anders uitgezien.”

Daarnaast is de vraag is hoe representatief het onderzoek van Decates over een toename tussen 2016 en 2019 nog is in 2024. “Het onderzoek is al wat gedateerd, maar ons onderzoekscentrum zal ergens de komende maanden met een nieuw, soortgelijk onderzoek komen. Hier heb ik nog niet veel informatie over, maar mijn verwachting is dat het aantal fillerbehandelingen verder zal toenemen.”

Conclusie
Over de claim dat het aantal Nederlanders dat fillers gebruikt stijgt, kunnen wij niet met zekerheid zeggen dat deze juist is. Uit onderzoek onder leiding van Decates blijkt dat er een toename is, met name onder jongvolwassenen. Het gebruik van fillers steeg onder deze groep met 258 procent in tien jaar tijd. Cosmetisch arts Jeannette Hessels is van mening dat het onderzoek een correcte weergave geeft van de trends. Het onderzoek is gedateerd, maar volgens Decates die binnenkort met een vernieuwd onderzoek komt, blijft dit aantal stijgen. Daarnaast zijn er vragen over de representativiteit van het onderzoek, zo is het onderzoek gebaseerd op een steekproef en is het illegale circuit niet meegeteld. Op basis van dit onderzoek lijkt het zo te zijn dat er inderdaad een toename is, maar het is maar één onderzoek met mitsen en maren, daarom wordt deze claim beoordeeld als waarschijnlijk.

Over de auteur

Noa Meerwijk

Noa Meerwijk (2005) heeft veel interesse in de wereld om haar heen. Wat beweegt mensen, wat is hun drive en hoe leven mensen in andere landen en steden? Niet voor niks ging ze Journalistiek studeren om later documentaires te maken in het buitenland, maar ook wil ze schrijven over dingen die haar bezig houden.