Factcheck: Er is geen alternatief van dierlijke eiwitten voor oudere en zieken

Factcheck: Er is geen alternatief van dierlijke eiwitten voor oudere en zieken

Eiwitten zijn belangrijk voor het lichaam, ze hebben veel verschillende functies in het lichaam. Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Die worden dan weer gebruikt voor bouwstoffen en energie. Caroline van der Plas heeft in het AD vermeld dat oude en zieke mensen dierlijke eiwitten nodig hebben en dat er voor hun ook geen alternatief is.

Sanne de Ree is voedingsdeskundige en diëtist; ‘’Deze uitspraak klopt niet, er zijn ook prima plantaardige bronnen. Er is tegenwoordig zelfs plantaardige drinkvoeding en medische vloeibare voeding te krijgen. Leucine is één van de belangrijkste aminozuren, en komt voor in vlees, zuivel én peulvruchten.’’ Dierlijke eiwitten zitten bijvoorbeeld in vlees, vis en melkproducten. Plantaardige eiwitten zitten dus in bijvoorbeeld peulvruchten, graanproducten en noten.

Er zijn meer factoren die mee spelen met het herstel van zieke mensen en ouderen; ‘’Een gezonde voeding in het algemeen. Zoals met voldoende vocht, energie, vitamines en mineralen. Als je hierin tekorten hebt, benut je de kracht van de eiwitten niet. En als dit kan in combinatie met beweging’’, aldus De Ree. Ook Tim Zutphen, universitair docent Health & Food, bevestigd dit; ‘’Om aan te sterken is eiwit zeker een belangrijke factor. Vaak zijn de spieren namelijk verzwakt na ziekte. Maar om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam een gevarieerd dieet nodig, dus ook gezonde vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen.’’

Er is wel zeker een verschil tussen plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. ‘’Eiwitten zijn dus opgebouwd uit aminozuren. Sommige aminozuren kan ons lichaam zelf maken, maar sommige van deze bouwstenen moeten we uit onze voeding halen. Dierlijke eiwitten zijn over het algemeen een betere match met onze behoefte dan plantaardige eiwitten en daardoor wordt er wel gezegd dat de kwaliteit over het algemeen net iets beter is’’, aldus Zutphen.

Volwassenen hebben gemiddeld per kilo lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit nodig elke dag. Sommige mensen hebben wel meer eiwitten nodig, zoals veganisten, vegetariërs, kinderen en vrouwen die borstvoeding geven, meldt het voedingscentrum.

Het alternatief voor dierlijke eiwitten is dus plantaardige eiwitten die gehaald worden uit peulvruchten, graanproducten en noten. Ook voor zieke en oudere is dit een goed alternatief volgens De Ree en Zutphen. Wel is een gezond gevarieerd dieet daarbij belangrijk. Zonder voldoende vocht, energie, vitamines en mineralen wordt de kracht van (dierlijke en plantaardige) eiwitten niet goed benut. De uitspraak van Caroline van der Plas is dus niet correct.

Over de auteur

Lotte Stooker

Lotte Stooker (2005) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze heeft haar hele leven in Zeist gewoond en schrijft nu ook vóór en over de inwoners van Zeist. Een gedreven journalist die het heerlijk vind om verhalen van anderen te horen.