De kleurrijke wereld van de Surinaamse keuken

De kleurrijke wereld van de Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken is in Nederland een bekend begrip. In een zoektocht naar Surinaamse gerechten poppen vele restaurantjes naar boven via de zoekmachine. De keuze is reuze, daar ontkom je niet aan. Maar, waar komt die liefde voor Suriname vandaan?

Wie aan de Surinaamse keuken denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan roti. Dat is niet heel gek, bewijst ook dit radio-item in een Surinaams restaurant in Utrecht.

Debby is eigenaresse van een Surinaams eethuis in Utrecht. “In de jaren 80 is mijn moeder met het eethuis begonnen hier in Utrecht. Zodoende hebben wij dat na 15 jaar van haar over genomen,” legt Debby uit.

Wat is roti?

Alhoewel vaak gedacht wordt dat roti het gehele gerecht is met kip, kouseband en aardappel is dit echter niet zo. Met roti wordt verwezen naar het platbrood dat bij de bovenstaande ingrediënten gegeten wordt. Roti wordt gegeten in diverse landen zoals India, Nepal, Bangladesh, Suriname etc. Toch zijn we inmiddels gewend geraakt dat roti het hele gerecht is, vaak wordt daar ook naar gerefereerd.

De afkomst van roti

Voor de afkomst van roti reizen we jaren terug. Al vanaf 7000 voor Christus werd het platbrood al bereidt. Roti komt oorspronkelijk uit de omgeving van Nepal. Kruisvaarders namen na Christus het platbrood al mee naar Europa, waar het flink in populariteit toenam. Zo is de roti ‘pannenkoek’ uiteindelijk uitgegroeid naar de pannenkoek zoals wij die kennen in Nederland. De huidige roti uit Suriname is door contractarbeiders uit voormalig Hindoestan gekomen. Bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is het originele platbrood ook naar Nederland gekomen. En zo, kwam ook de roti terecht in de Surinaamse eettentjes in Nederland, zoals die van Debby.

Over de auteur