Zandkasteel voor twee

Zandkasteel voor twee

GARDEREN – Iedereen heeft het vroeger wel een keer gedaan: een zandkasteel bouwen. Een beetje zand, een beetje water en een kwartiertje later heb je je eigen kasteel, inclusief torens en gracht. In Garderen wordt dit ook gedaan, maar op een net iets andere manier.

Asterix en Obelix, dieren en boeken. Dit en meer zijn allemaal levensecht nagemaakt bij de Beeldentuin in Garderen. Maar dat zijn niet zomaar beelden, het zijn allemaal met de hand gemaakte zandsculpturen. Ongeveer 150 beelden en scènes zijn met zand uitgebeeld in de Beeldentuin, met dit jaar boeken als het leidend thema. 

Zandsculptuurders van de hele wereld komen naar het kleine dorpje Garderen om de tentoonstelling tot leven te brengen. Ze maken niet hun eigen ontwerpen, maar die van Maxim Gazendam, professioneel sculptuurder en ontwerper van de tentoonstelling in de Beeldentuin: “Ieder jaar hebben we een bepaald thema voor de tentoonstelling. Dit jaar is er voor boeken gekozen, dus we maken dan dingen zoals Asterix en Obelix, maar ook hebben we de cover van “Mindf*ck” nagemaakt. Ik ontwerp hier alle sculpturen en overzie ook het maken van de beelden.”

Maxim is al bijna twintig jaar lang professioneel zandsculptuurder. Wat het zo mooi maakt voor hem? “Het is iedere keer weer wat anders. Of ik nou voor een opdrachtgever werk of zelf iets maak of met een collega samenwerk, ik ben iedere keer iets anders aan het maken op een andere plek met andere omstandigheden. Ook alle verschillende soorten gereedschappen die ik gebruik en de kans om daar creatief mee te zijn en zelf iets te bedenken houd ik heel erg van. Die afwisseling vind ik niet alleen fijn, maar ook belangrijk voor mijn gezond verstand. ”

Over de auteur