MixedMatters: van een scriptie tot een nationale onderneming

MixedMatters: van een scriptie tot een nationale onderneming

Angela Badloe

Een cultuur sensitieve blik werpen op hulpverlening binnen de GGZ als het gaat om depressie- en suïcidepreventie. Dit is waar MixedMatters zich sinds 2014 voor inzet. Er is meer aandacht gekomen voor de achtergrond maar ook de cultuur en tradities van cliënten bij MixedMatters.

Tijdens een stage in Suriname werd Angela Badloe, de eigenaresse van MixedMatters, geconfronteerd met de cultuur die leeft in het land. “Ik zag de gevolgen van wanneer mensen wordt geleerd hun gevoelens niet te uiten. Als ‘Nederlander’ zag ik de dingen die ik graag anders zou doen en op het moment dat ik erop ging letten, zag ik eigenlijk heel veel depressie om mij heen”, vertelt zij. In het kindertehuis waar Angela stageliep zag zij veel ellende.  “Toen ik met mijn scriptie bezig was ben ik dan ook op zoek gegaan naar cijfers over depressie en psychische problemen. Op nummer één en twee afwisselend stond Surinaamse en Islamitische meisjes tussen de vijftien en achttien jaar”, licht ze toe.

Aan de hand van deze cijfers is Angela haar scriptie gaan schrijven voor haar studie social work, en heeft hier later een organisatie omheen gebouwd. Onder andere de Surinaamse, Islamitische en Turkse cultuur zijn erg gesloten en mentale gezondheid wordt weinig besproken. Eén voorbeeld wat ze noemt, is dat van een Marokkaans meisje: “Zij kwam bij een psychologe, die constateerde dat het voor het meisje thuis onveilig was vanwege agressie en onderdrukking. Het was duidelijk dat zij niet meer thuis kon wonen, maar de psychologe had niet door dat het voor dat meisje geen optie was om haar spullen te pakken en te vertrekken. Diegene dacht dat zij gewoon volwassen is en eigen keuzes kon maken. Dit meisje heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. De psychologe had niet door hoe groot de rol was die cultuur speelde bij het probleem van dit meisje”.

Dit soort verhalen heeft ervoor gezorgd dat Angela steeds meer is gaan kijken naar het vastzitten tussen twee culturen in. Ze was te gast bij de tweede aflevering van de podcast ‘Mensen Tussen Grenzen’ om te spreken over het ‘vangnet’ wat zij heeft gecreëerd met niet alleen haar organisatie: ook haar mindset.

Over de auteur

Naomi Goldenberg

Met een liefde voor geschiedenis en cultuur is Naomi in het nieuwe hoofdstuk van haar leven gestapt: journalistiek. Met het doel later in haar carrière beide passies te kunnen combineren baggert ze eerst door deze 4-jarige opleiding. Dit allemaal in de hoop later aan het werk te kunnen bij National Geographic Historia.