Boeren protest in Brussel staat op gespannen voet met groene EU-landbouwambities

Boeren protest in Brussel staat op gespannen voet met groene EU-landbouwambities

BRUSSEL – Belgische boeren trokken voor de derde keer uit protest naar de Belgische hoofdstad Brussel. Ze zijn ontevreden over het in hun ogen drukkende Europese landbouwbeleid. De Europese Commissie doet concessies om deze boeren tegemoet te komen, zo merkt Clara van de Wiel, EU-correspondent in Brussel, op. “Juist nu, voor de verkiezingen van het Europese Parlement, doet de Europese Commissie steeds meer concessies.”

“Begin juni mogen alle kiezers in Europa naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Je ziet dat in de aanloop naar zulke verkiezingen politici heel gewillig zijn om naar de boeren te luisteren’, vertelt Van de Wiel. ‘Radicaal-rechtse partijen zijn in opmars, hierdoor zijn de middenpartijen bang voor wat er komen gaat. Rechtse partijen zijn namelijk degene die profiteren van de spanningen en onrust van de boerenprotesten.”

Daarnaast moeten politici wel concessies doen volgens Van de Wiel. “Als boeren gaan demonstreren blijkt het toch erg lastig om ze te negeren. Als ze voor je deur staan met brandende hooibalen, dan word je al bijna gedwongen om iets te gaan doen.” Daarnaast zijn het volgens Van de Wiel niet alleen de boeren die sympathie hebben voor de boeren. “Het is een veel bredere groep. Je ziet in Nederland bijvoorbeeld ook de opkomst van de Boer Burger Beweging. Dus als er verkiezingen aankomen dan zijn politici eigenlijk altijd heel erg snel geneigd om tegemoet te komen aan de eisen van de boeren.”

Van de Wiel verwacht dat er nog meer concessies zullen volgen. “Het plan vanuit de EU is om gewoon door te gaan op de huidige weg. Ik weet niet hoeveel concessies er nog kunnen worden gedaan, maar dat gaan wij de komende maanden zien.”

Bekijk hier de reportage over de concessies die worden gedaan en hoe deze in de knoop komen met de groene EU-landbouwambities.

Over de auteur

Noa Meerwijk

Noa Meerwijk (2005) heeft veel interesse in de wereld om haar heen. Wat beweegt mensen, wat is hun drive en hoe leven mensen in andere landen en steden? Niet voor niks ging ze Journalistiek studeren om later documentaires te maken in het buitenland, maar ook wil ze schrijven over dingen die haar bezig houden.