De klok een uur vooruit: de zomertijd en impact op slaap, ritme en traditie

De klok een uur vooruit: de zomertijd en impact op slaap, ritme en traditie

Foto: Creative Commons

Komend Paasweekend stellen we de klokken een uur vooruit, wat betekent dat we een uur minder slaap krijgen. Dit lijkt misschien een kleine verandering, maar het kan een grote impact hebben op ons slaap-waakritme en onze algehele gezondheid. Naast slaapproblemen, zorgt de overgang naar de zomertijd voor bepaalde sectoren voor extra oplettendheid.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in, meldt Historiek.

“Dit jaar is het wel bijzonder, want de nacht waarop de klok ingaat is Eerste Paasdag”, zegt Arie Noordermeer, secretaris van het Utrechts Klokkenluiders Gilde. “Onze gewoonte is om in de Paastijd een beetje sober te luiden. Dat is de vastentijd dus dan luiden we met mindere, kleinere klokken. Maar met Pasen barst het hele feest weer los. Op Paasmorgen beginnen we al bij zonsopgang met luiden. In dit geval betekent het nog vroeger op dan normaal.”

Je zal misschien denken, ach dat uurtje. Dit kan voor sommige heel het slaapritme verstoren. “Voor een heel aantal mensen betekent dit dat ze een paar dagen nodig hebben om te wennen aan de nieuwe tijd”, beweert slaapexpert Carinha Uytterhoeven. Het kan volgens haar zelfs leiden tot minder gelukkige gevoelens. “We zien het terug in cijfers van hartaanvallen. Maar liefst 24% meer hartaanvallen in die bewuste nacht.”

Voor velen markeert de start van de zomertijd nog steeds het begin van een periode van levendigheid en activiteit. De dagen worden langer en de temperaturen warmer, waardoor mensen worden aangemoedigd om meer tijd buiten door te brengen. “Maar de overgang naar de zomertijd hoeft niet altijd zonder slag of stoot te gaan en kan nogal impact hebben op je lichaam en welzijn, als je normaal gesproken een heel strak slaapritme hebt”, bericht de FHM.

Over de auteur