Debat De Toekomst Kamer: Kijkt de politiek genoeg naar de lange termijn gevolgen?

Debat De Toekomst Kamer: Kijkt de politiek genoeg naar de lange termijn gevolgen?

Foto gemaakt door: Pexels - Cottonbro studio

Tekst geschreven door Noa Vendrig en Loekie Pruijn

Vandaag vindt de lancering van De Toekomst Kamer plaats. Samen met De Toekomst Kamerleden wordt er tijdens de lancering een debat gehouden over het belang van de lange termijn denken in de politiek.  

De Toekomst Kamer is een denktank die bestaat uit meer dan 50 organisaties met als hoofd de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Ze schetsen scenario’s voor de maatschappelijke gevolgen van beleidskeuzes en bevraagt de politiek hierover. Ze bieden inzichten belangeloos aan de Tweede Kamer. Dit doen ze met name met onderwerpen waar technologie en samenleving elkaar raken.  

Donderdag 28 maart lanceert De Toekomst Kamer officieel, dit gebeurt met een voordracht van Barbara Kathmann, voorzitter Kamercommissie digitale zaken. Na de voordracht zal er een debat plaats vinden. Tweede Kamerleden Judith Tielen (VVD) en Jesse Six Dijkstra (NSC) gaan in dit debat in gesprek over het belang van de lange termijn in de politiek. Tweede kamerlid Marieke Koekkoek (Volt), die ook op de agenda stond, kan niet bij dit de debat aanwezig zijn, maar heeft wel een videoboodschap opgestuurd die ze tijdens de lancering zullen afspelen. 

Directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek, de initiatiefnemer van De Toekomst Kamer, Rudy van Belkom gaat met een open blik het debat in. “Na een uitspraak van de directeur van het SCP dat politici te veel met zichzelf bezig zijn en te weinig met de visie voor de toekomst, gaan we daar tijdens het debat over in gesprek.” vertelt van Belkom “Vinden politici dit terecht of niet en zo ja, wat zijn hun beweegredenen? Of is het onterecht dat dit wordt gedacht en hebben wij een verkeerd beeld hiervan? We zijn benieuwd of politici van zowel links als rechts op het spectrum hier hetzelfde over denken.” 

Woordvoerder van Marieke Koekkoek (Volt), Roshi Flippo vertelt: “Volt heeft afgelopen najaar een initiatief nota gedaan voor een sterkere positie in de kamer. Eén van die voorstellen was visiedebatten, waarin de Tweede Kamer gaat debatteren over lange termijn ideeën. Wij als Volt zien dit als ongevraagd advies, maar vinden dit niet erg. Er zijn immers meerdere instanties die zulk advies geven. Het is helemaal niet erg om daarvoor open te staan.” In het filmpje dat Koekkoek zal opsturen vertelt ze dat ze het een mooi initiatief vindt en dat ze het aanmoedigt. Ook zegt ze dat Volt de langer termijn meer in de politiek wil krijgen. “Je wordt immers maar gekozen voor vier jaar, problemen gaan echter langer mee dan dat.”  

Politieke spagaat
“Het begint al een beetje bij de verkiezing. Je neemt vier jaar deel aan de Tweede kamer, dus om zo veel mogelijk stemmen te winnen doen veel politici snelle uitspraken en beloftes. Het is minder aantrekkelijk voor de burgers om op iets te stemmen wat een visie heeft voor bijvoorbeeld 2050. Ik denk dat we in een politieke spagaat zitten tussen wat je als partij wil en wat de kiezer wilt.”  Verteld van Belkom. 

 Luister hier de reportage gemaakt door Noa Vendrig: 

 

In de uitzending hebben we Frank Hindriks, Hoogleraar Ethiek, Sociale en Politieke Filosofie gesproken over wat De Toekomstkamer gaat betekenen voor de politiek. Luister hier het interview met Frank: 

Over de auteur

Loekie Pruijn

Ik ben Loekie Pruijn (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Bussum, maar woon nu in Utrecht. Ik ben heel enthousiast, open en nooit bang om iets te vragen hierdoor past de opleiding Journalistiek erg goed bij mij, naast dat ik een grote passie voor schrijven heb natuurlijk. Ik wil eerst alle aspecten van journalistiek ontdekken voor dat ik kan bepalen welke richting ik later op wil gaan.