Halloween: een groeiend Nederlands griezelfeest

Halloween: een groeiend Nederlands griezelfeest

Foto door: Kyra Johnson

Halloween, oorspronkelijk overgewaaid vanuit Ierland en verder opgepikt uit Amerika, krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland. In de aanloop naar 31 oktober blijkt dat niet alleen kinderen enthousiast zijn over dit griezelige feest. Layla Kasmi, van Party Shop XL in Rotterdam, merkt de opvallende populariteitstoename van Halloween in Nederland ook op.

In de aanloop naar 31 oktober worden steeds meer kostuums en versieringen verkocht, wat wijst op een groeiende interesse in dit traditioneel Amerikaanse griezelfeest. Layla Kasmi legt uit hoe Halloween in Nederland aan populariteit wint: “Er zit een heel groot verschil in hoe uitgebreid Halloween wordt gevierd met een paar jaar terug”, merkt Kasmi op. “Er is altijd wel vraag naar Halloween spullen rond deze tijd, vooral als iets in trend is. Maar je merkt wel dat er steeds meer wordt verkocht aan Halloween spullen.” De standaardproducten lijken de meeste aandacht te trekken. “Bloed en latex worden het meest verkocht”, voegt ze eraan toe.

Het feest vindt zijn oorsprong in de Keltische traditie van Samhain, een viering aan het einde van de oogsttijd die de overgang naar de winter markeert. Het Keltische nieuwjaar begon op 1 november, en de avond ervoor, op 31 oktober, was Samhain een tijd waarin de grenzen tussen de wereld van de levenden en de doden vervaagden. Het feest werd later door de christenen aangepast tot Allerheiligen en Allerzielen, maar de oude Keltische rituelen bleven bestaan. Halloween, zoals we het nu kennen, verspreidde zich via Ierse en Schotse immigranten naar de Verenigde Staten. Daar werd het feest verder getransformeerd, en het omvatte al snel kostuums, pompoenen en snoep, volgens de Libelle.

Kasmi benadrukt dat de Amerikaanse invloed en de impact van sociale media, zoals Instagram en TikTok, bijdragen aan de groeiende populariteit van Halloween in Nederland. Het is een feest dat niet langer onopgemerkt voorbijgaat en zich in een snel tempo verspreidt over het land.

Over de auteur

Kyra Johnson

Ik doe graag werk waarbij ik onder de mensen kom. Ik ben sociaal, creatief en ruimdenkend. Dit uit zich onder meer in een passie voor schrijven. Ik ben hoofdredacteur voor de kinderwijkkrant Buurtblinkers in Utrecht West. Daarnaast studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.