Wordt diergaarde Blijdorp het nieuwe Wereld Natuur Fonds?  

Wordt diergaarde Blijdorp het nieuwe Wereld Natuur Fonds?   

Diergaarde Blijdorp staat bekend als een dierentuin voor jong en oud. Dit gaat veranderen, ze gaan zich nu ook presenteren als natuur- en dierenbeschermer. Ze willen tien bedreigde dier- en plantsoorten van de Rode lijst van de IUCN afhalen doormiddel van de bevordering van biodiversiteit in hun leefomgeving. Natuurbeschermer van het WNF, Gert Polder is blij met deze inzet voor de bedreigde dieren vanuit Blijdorp.

Rode Lijst IUCN

“IUCN dat is een organisatie van verschillende leden, vele regeringen zijn ook lid van de organisatie. Zij houden zich bezig met natuurbescherming. Een ding dat zij bijhouden is de Rode Lijst, zij bekijken alle soorten planten en dieren van hoe gaat het met hen. Zij houden bijvoorbeeld de hoeveelheid van verschillende soorten bij en bekijken hoe de trend loopt van deze dieren. Gaat het slechter meet bijvoorbeeld tijgers, dan komen zij op deze lijst. Aan de hand van deze lijst wordt bepaald welke maatregelen en bescherming er nodig is.”

“Als het slecht gaat met een plant- of diersoort wordt aan de hand van een aantal duidelijk omschreven criteria bepaalt of die soorten op de Rode lijst komen. Er zijn dan ook nog verschillende categorieën op deze lijst. Sommige soorten zijn kritisch bedreigd en andere soorten zijn gevoelig voor bedreiging.”

“In de praktijk denk ik dat veel van de 42.000 diersoorten van de rode lijst het heel erg moeilijk hebben en zullen blijven hebben. Sommigen daarvan zullen dan ook uitsterven. Als mens vind ik het echter moeilijk als wij daar zelf een keuze in gaan maken. We moeten ruimte overhouden voor de natuur, waar dier- en plantensoorten een goede kans hebben om te overleven in het wild.”

Blijdorp en Wereld Natuur Fonds

“Blijdorp heeft een educatieve functie, wat ze nu willen gaan doen is een grotere rol spelen in fokprogramma’s van diersoorten die zij in huis hebben. Met het oog om die dier en plantensoorten weer terug te zetten in de natuur. Wij van het wereldnatuurfonds zijn niet van het fokken van beesten en planten, maar van het behouden van de natuur in de plek waar ze van nature voorkomen. Wij zijn natuurbescherming, maar we kunnen in sommigen gevallen goed samenwerken.”

Blijdorp gaat zich dus nu meer inzetten voor dieren- en plantenbescherming. “We krijgen een hele nieuwe manier waarop wij ons presenteren, een nieuwe website, app en verblijven”, vertelt Jeroen Kappelhof, research officer bij Blijdorp. Hij heeft meeschreven aan het nieuwe plan, wat betreft de bevordering van biodiversiteit om de dieren en planten te beschermen. John Grin is hoogleraar Public Policy and Governance aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseert zich in een duurzame samenleving, hij vertelt in de reportage wat biodiversiteit nou eigenlijk inhoudt. Bekijk hieronder de reportage!

Over de auteur

Vera Warmenhoven

Onderzoeken en mensen informeren is waar ik, Vera Warmenhoven, mij mee bezig houd. Sinds 2005 woon ik al in Zoeterwoude, geboren en opgevoed. Mijn interesse liggen bij het buitenland, politiek en de maatschappij.