De reuzenkraak is nu te zien in Nederland

De reuzenkraak is nu te zien in Nederland

In Ouwehands Dierenpark hebben ze er een nieuwe octopussoort bij, de reuzenkraak. Het dier is sinds 28 november te zien voor de gasten. Wil je de octopus zien, dan moet je wel nog een beetje zoeken “Het dier is echt een meester in camouflage, dus je moet goed zoeken! Hij kan zijn kleur en patroon perfect aanpassen op de omgeving”, vertelt Ouwehands Dierenpark

Volgens gedragsbioloog Jorg Massen is de reuzenkraak ook erg slim. “Octopussen zijn over het algemeen al zeer slimme dieren, maar de reuzenkraak is een van de slimste van de soort. “Ze hebben vooral cognitieve capaciteiten die we eigenlijk niet zouden verwachten in een weekdier”,

Een slimme octopus

Verwante dieren, zoals slakken en mossels, staan bekend om hun beperkte hersencapaciteit. Octopussen, zeekatten en pijlinktvissen hebben daarentegen een opvallend ontwikkelend brein. “Ze hebben aanzienlijk meer hersenmassa in verhouding tot hun lichaamsgrootte,” merkt Massen op. “Wat deze zeedieren zo interessant maakt, is dat hun hersenen radicaal verschillen van wat we vinden bij gewervelde dieren. Dit opent deuren naar boeiend onderzoek over de evolutie van intelligentie.”

“De manier waarop die hersenen gestructureerd zijn, is ook heel anders dan bij ons. Het is ook vooral interessant omdat ze niet zo oud worden en normaal wordt intelligentie vaak ook met een langere levensduur in verband gebracht. Maar deze reuzenkraak wordt maximaal vier jaar oud, dus ze hebben al geen lange levensduur.”

De komst van de reuzenkraak naar Ouwehands Dierenpark is een geweldige kans om meer te leren over deze bijzondere dieren. Bezoekers kunnen de reuzenkraak bewonderen in een speciaal verblijf van 15.000 liter.

Meer weten over de reuzenkraak? Bekijk dan de onderstaande video:

Over de auteur

Zoë Neeft

Zoë Neeft is een enthousiaste student journalistiek. Ze schrijft het liefst over lifestyle, films en cultuur gerelateerde onderwerpen. Als ze niet aan het schrijven is, kun je haar vinden bij haar vrienden of is ze aan het bidden voor een One Direction reunion tour.