NIET WAAR: ‘Mensen hebben ontzettend veel last van het geluid van windturbines, en dat leidt tot psychische klachten.’ 

NIET WAAR: ‘Mensen hebben ontzettend veel last van het geluid van windturbines, en dat leidt tot psychische klachten.’ 

Volgens Henk Vermeer, van de politieke partij de Boer Burger Beweging, hebben mensen last van het geluid van windturbines en zou dat leiden tot psychische klachten. De samenhang van gezondheidsproblemen en milieu blootstellingen bij mensen die rondom deze turbines wonen is een alsmaar terugkerend gespreksonderwerp. Dat deze turbines zorgen voor psychische klachten klopt echter niet, blijkt na een factcheck.

Theorie

Windturbines zijn windmolens die wind omvormen naar elektriciteit. Ze staan over het hele land verspreid, met als voornaamste doel: de opwekking van groene stroom. Ondanks dat ze in principe een goed doel hebben en het Nederlandse milieu proberen te verbeteren, zorgen ze ook voor enige problemen. Hieronder vallen bijvoorbeeld enorm harde geluiden. De rijksdienst van ondernemend Nederland verklaard: ‘Draaiende windturbines produceren naast elektriciteit ook geluid. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de wieken zich door de lucht bewegen, met de uiteinden als snelst bewegende delen. Windturbines produceren een geluid dat vaak als ‘zoevend’ of ‘zwiepend’ wordt ervaren.’ 

Aukje Nauta, onderzoeker op het gebied van duurzame inzetbaarheid en schaamte, zegt: ‘Als je niet gesnapt, gehoord, gezien of gewaardeerd wordt, dan vindt niemand dit leuk. Als je niet gehoord wordt en mensen snappen het probleem waar je mee kampt niet, dan kan je je machteloos voelen. Je kan hierdoor psychische klachten krijgen die aanhoudend zijn, dit is natuurlijk iets wat je wil voorkomen. Niet begrepen worden is in geen enkele situatie fijn.’

Volgens onderzoeksorganisatie het WHO, zijn de meest onderzochte effecten van windturbines hinder en geluidsoverlast. Deze effecten betreffen voornamelijk gevoelens van afkeer, onvoldaanheid, onbehagen en gekwetstheid. Het struikelblok waar mensen mee worstelen kan uitgroeien tot een chronisch karakter, wat op termijn mogelijk voor andere gezondheidsklachten kan leiden. De sterkte van het geluid van windturbines is afhankelijk van veel factoren, maar wel is volgens onderzoeksorganisatie Nivel te zeggen dat het geluid van windturbines als hinderlijker wordt ervaren door de herhaling van de bijbehorende geluiden. 

Nauta gaat verder: ‘Het ligt er natuurlijk ook aan hoe permanent het probleem en dus de klachten zijn. De gevoelens die opkomen bij niet gehoord worden, kunnen natuurlijk ook eenmalig zijn, bijvoorbeeld als je een argument ergens inbrengt en er niet naar geluisterd wordt. Het is lastig om te zeggen of de windmolens echt invloed hebben op de psyche van mensen. Daar is gewoon te weinig kennis over.’

Uit het onderzoek ‘gezondheidsverkenning windturbines’ blijkt dat het lastig is om een direct verband te vinden tussen de mentale gezondheid van mensen en het geluid van de windturbines. Volgens het onderzoek kan er wel een soort verband gevonden worden, maar zegt dit niet of het ene het andere ook daadwerkelijk veroorzaakt. Het geluid van de windturbines zorgt dus niet voor een ontregeling of verstoring van emoties of het gedrag, wat volgens het kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie vaak terug wordt gezien bij psychische klachten. Persoonlijke situaties kunnen wel invloed hebben op de hoeveelheid klachten die een individu ervaart. De gevoeligheid van geluid , angst of bezorgdheid en bijvoorbeeld de zichtbaarheid van een windturbine of de geluidwering van een woning. De verbintenis is dus vrij moeilijk te vinden, ook in andere aspecten van het onderzoek zoals ernstige aandoeningen en indirecte gezondheidseffecten wordt geen correlatie aangetoond. Alleen bij het aspect van slaap kan worden bewezen dat mensen minder goed slapen als ze rondom turbines wonen. 

Conclusie

De claim: ‘Mensen hebben ontzettend veel last van het geluid van windturbines, en dat leidt tot psychische klachten.’, klopt niet. Ondanks dat er mogelijk een verband kan worden gebracht tussen psychische klachten en het enorm harde geluid van het ‘gezwiep’ van de wieken, is het moeilijk om een directe relatie te vinden. Het is dus ook niet zeker of het ene het andere beïnvloedt of dat dat niet zo is. Er zijn een aantal aspecten waar de turbines op getest zijn, waaronder ernstige aandoeningen en indirecte gezondheidseffecten, waar geen samenhang voor gevonden is. In tegenstelling tot deze negatieve uitkomst, is bij het onderdeel slaap wel een verhouding aangetoond. De discussie van de buurtbewoners zal blijven aanhouden zolang ze geen gelijk krijgen. Want winnen willen ze. 

 

Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld. Ze wil zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving en wil over dit onderwerp ook veel schrijven.