Factcheck: claim van NU.nl over percentage studenten die geen studievergoeding krijgt klopt niet

Factcheck: claim van NU.nl over percentage studenten die geen studievergoeding krijgt klopt niet

Foto: depositphotos

Stagelopen is voor veel studenten een belangrijk onderdeel van hun opleiding. Het is de periode tijdens de opleiding waar de student in aanraking komt met ervaringen uit hun eigen vakgebied. Echter wordt er op nationaal niveau weinig onderzoek naar gedaan naar stage. Het belangrijkste onderwerp in de media als het gaat over stages is het de stagevergoeding. Zo verscheen er een nieuwsartikel op de website van NU.nl met als claim dat 44 procent van de studenten in 2022 geen stagevergoeding heeft ontvangen. Ten onrechte, zo blijkt.

Op 17 september publiceerde de nieuwssite NU.nl een artikel met de kop: ‘Stagevergoedingen lopen flink uiteen: de één krijgt 700 euro, de ander niks’. Hierin stond onder andere dat belangenorganisaties ISO (interstedelijk Studenten Overleg) en studenten vakbonden LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) pleiten voor een verplichte stagevergoeding. “Omdat veel studenten door de stage weinig tijd overhouden voor een bijbaan”, zegt ISO-voorzitter Demi Janssen tegen NU.nl

Bij dit artikel gebruikt NU.nl informatie van een rapport over stagelopen dat is opgezet door het ISO en RecearchNed. Hierin staat een uitgewerkt onderzoeksverslag van een enquête die door meer dan 4000 mensen is ingevuld. Met onder andere als conclusie dat 44 procent van de studenten geen stagevergoeding heeft gehad.

Maar klopt dat?

Nee, dat bleek toen de redactie van Upd8 het rapport van ISO en ReaearchNed zelf in handen kreeg en doornam. Maar dat deden ze niet alleen en kregen hierbij hulp van een expert; hoogleraar Inge Bleijenbergh. Bleijenbergh is hoogleraar Methodeonderzoek en geeft les over hoe je onderzoek doet op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Nadat beide partijen het rapport hebben doorgenomen komt de hoogleraar tot enkele conclusies.

Aan de enquête hebben er 4.886 studenten meegedaan waarvan 3.968 op het moment van invullen al stage hadden gelopen, dat is een respondenten van (81%). “Dat is een mooi aantal, met die cijfers kan je een goede conclusie trekken” zegt hoogleraar Bleijenbergh.

Alleen over de claim dat 44 procent van de studenten in 2022 geen stagevergoeding heeft gehad is ze duidelijk: “deze claim van NU.nl is te kort door de bocht want de enquête is alleen beantwoord door hbo’ers en WO’ers terwijl een andere grote groep die ook onder studenten valt – de Mbo’ers – niet is ondervraagd. Het moet dus ‘44 procent van de studenten in het hogere onderwijs kregen geen stagevergoeding in 2022’ zijn”.

Conclusie

Het percentage van 44 procent van de studenten die geen stagevergoeding heeft gehad klopt helaas niet helemaal. Het is te kort door de bocht van NU.nl om voor alle studenten (zowel hbo, WO en mbo) te spreken. NU.nl had dit anders aan kunnen pakken door van ‘studenten’, ‘studenten in het hogere onderwijs’ te maken. Over de exacte aantallen is helaas weinig bekend. De reden hiervan is het tekort aan onderzoek. Doordat er geen diepgaand onderzoek is gepubliceerd over het gehele plaatje van studievergoedingen onder de studenten kan dit getal misschien nog hoger liggen, maar misschien ook wel lager.

Over de auteur

Ilan Peters

Ilan Pieter Jan Peters, geboren met een ontembare dorst naar avontuur en waarheid, heeft zijn leven gewijd aan het verkennen van de diepten van menselijke ervaringen en het onthullen van verborgen mysteries. Op twintigjarige leeftijd bevindt hij zich al in zijn tweede jaar journalistiek, gedreven door een grenzeloze nieuwsgierigheid en een passie voor verhalen. Als voetballer en student, combineert hij zijn liefde voor sport met zijn interesse in een breed scala aan onderwerpen. Zijn droom? De audiovisuele kant van de journalistiek betreden, waar hij gelooft dat de kracht van beelden en geluiden verhalen tot leven kan brengen op manieren die de wereld kunnen veranderen.