Royal Light Festival Apeldoorn: emissieloze lichtkunst in koninklijke binnenstad

Royal Light Festival Apeldoorn: emissieloze lichtkunst in koninklijke binnenstad

Foto: Royal Light Festival – ‘‘Er liggen veel verhalen voor het oprapen die allemaal wat te maken hebben met de koninklijke familie’’

APELDOORN – Cultuur, vernieuwende kunst en het historische verhaal van de stad. Dat is te zien tijdens het lichtkunstfestival van woensdag 13 maart tot en met zondag 17 maart in Apeldoorn. Het festival wordt voor de tweede keer georganiseerd en is voor het eerst emissieloos.  

Ontstaan

Royal Light Festival is ontstaan vanuit de gedachte om de koninklijke geschiedenis en de stad meer met elkaar te betrekken, omdat die best ver uit elkaar liggen, vertelt curator Rogier van der Heide. ‘’Daartussen liggen heel veel verhalen voor het oprapen, en die hebben allemaal wel wat te maken met de koninklijke familie.’’

Het festival is een initiatief van de gemeente Apeldoorn en Out of the Rat Race, een productiehuis in Hilversum. Van der Heide is de oprichter van het eerdere Amsterdam Light Festival, wat een miljoen bezoekers trok en bestond uit vijftig kunstwerken. In tegenstelling tot dat festival heeft de Apeldoornse editie volgens de curator meer inhoud, door de relatie met de geschiedenis van de stad.

Emissieloos

Daarnaast is het lichtfestival volgens de organisatie voor het eerst emissieloos. De kunstwerken worden gevoed door batterijen die zijn opgeladen met groene stroom. De opening van het festival vond afgelopen woensdag plaats bij Paleis Het Loo, en werd geopend door burgemeester Ton Heerts.

Beluister hieronder de audioreportage over de opening en de gedachte achter een emissieloos festival (tekst gaat verder onder audio).

Ondersteunen jong talent

Op het festival staan niet alleen bekende lichtkunstenaars, maar ook opkomende artiesten uit de regio. Jasper van der Graaf is directeur-bestuurder van het ACEC, een centrum voor eigentijdse cultuur, en geeft feedback aan deze jonge talenten. Volgens van der Graaf zijn dit soort kansen belangrijk. ‘‘Ik heb zelf de kunstacademie gedaan. Als niemand naar mij had gekeken had ik geen kunstcarrière gehad. Ik wil daarom graag iets geven aan nieuwe generaties.’’

Bezoek

Naast het visuele aspect van de lichtkunst zijn er ook QR-codes met audiotours en zijn er gidsen die je door langs de verschillende kunstwerken kunnen leiden. Daarnaast rijden er om de kwartier pendelbussen van en naar Het Loo en station Apeldoorn. Het festival is vanaf 19:00 tot aanstaande zondag iedere dag te bezoeken.

Over de auteur

Victor Schipper

Mijn naam is Victor Schipper, 21 jaar en ik ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een ambitieuze student die uitdaging zoekt door mee te doen aan verschillende honoursprojecten binnen de SvJ. Momenteel loop ik mee op de redactie van RTV Connect en ben ik werkzaam als freelance journalist. Ook ben ik actief betrokken bij de NVJ en help ik mee met het organiseren van evenementen voor Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ. Daarnaast ben ik Vicevoorzitter van Studievereniging LeF (Letterlijk en Figuurlijk) van de opleiding Journalistiek. Ik heb een passie heb voor de schrijvende journalistiek met een specialisatie in burger, politiek en maatschappij. Als freelancer ben ik inzetbaar voor het schrijven van (nieuws) artikelen en columns.