Australië kent regelmatig extreme droogte, laat geen afval achter op festivals

Australië kent regelmatig extreme droogte, laat geen afval achter op festivals

In Australië op 10 maart waren festival geannuleerd door hittegolven. Professor Dokter Ingenieur Guus Velders tevens hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatinteracties aan de Universiteit Utrecht (Nederland) en senior wetenschapper bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt je de urgentie van deze kwestie uit. Samen met Kim Fokkelman (32) woordvoerder van Scouting Nederland. Zij is bereikbaar om jou uit te leggen waarom je geen afval moet achterlaten.

Een Australisch weerbureau waarschuwde voor een hittegolf in de staten Victoria, Zuid-Austalië, New South Wales en Tasmanië. Het zijn gebieden waar temperaturen hoog oplopen en waar gevaar is voor bosbranden. Bosbranden kunnen ontstaan door afval, denk dan aan vergrootglazen, bierglazen of plasticzakken. Het Moomba Festival in Melbourne, de hoofdstad van Victoria, zou een parade hebben, maar werd afgelast. De organisatoren vonden het niet verantwoordt (ANP, 2024).

Hittegolven en bosbranden zijn niet ondenkbaar op onze planeet. De vrees voor enorme rampen is groot. Bosbranden, watertekorten en overstromingen kunnen het werelddeel treffen (Nu, 2024). Het Europese Milieuagentschap EEA, dat is verbonden aan de Europese Unie, liet weten hoe Europa zich onvoldoende voorbereidt op klimaatverandering (Trouw,2024). Het Wereld Natuur Fonds presenteert op wat voor manier zij hulp aan bieden aan dieren bij rampen. Denk dan aan noodhulp, voedsel, water, medicijnen en voorraden. Bij een niet te hete bosbrand kan het zo maar zijn dat de bodem gewoon weer vruchtbaar is. In verscheiden landen werd er vanouds heidevelden expres aangestoken om een boomlandschap voor te zijn.

Over de auteur