Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

“Mensen genieten minder van het Singelplantsoen door al dat afval”

“Mensen genieten minder van het Singelplantsoen door al dat afval”

Marcel van Egmond die afval opraapt met een afvalgrijper. Foto: Isa van Gils

UTRECHT CENTRUM- Marcel van Egmond stond gisteren op zaterdag 23 maart klaar om op Landelijke Opschoondag het Singelplantsoen schoon te maken. Al 10 jaar toont hij initiatief om te zorgen dat de buurt regelmatig schoon blijft. Marcel vertelt zijn verhaal en motivatie als initiatiefnemer.

“Ik doe dit nu al een aantal jaar en veeg twee keer maand het plantsoen. Bewoners in de buurt weten er ook van en sommige sluiten zich aan. Je merkt dat op de Landelijke Opschoondag er altijd wel wat mensen reageren door middel van de website ‘Supporter van Schoon’. Vandaag hebben ongeveer vier mensen zich aangemeld, het zijn er niet veel, maar beter iets dan niets. Je hebt toch weer wat contact met de buurtbewoners en je ontmoet nieuwe mensen.

Naast het stukje cohesie vergt het ook een stuk motivatie om dit regelmatig te doen. Ik vind het heel fijn om in een schone omgeving te wonen en je ziet hoeveel mensen van het Singelplantsoen genieten, maar als er vuil ligt trekt dat ook weer nieuw vuil aan. Mensen zijn dan helemaal niet gemotiveerd om iets in een vuilnisbak te deponeren, ze smijten het dan op de grond. Gelukkig zie je dat vanuit de gemeente en de overheid de groene omgeving steeds meer gestimuleerd wordt. Het is belangrijk, maar ook voor de dieren dat die geen plastic binnenkrijgen, daar doe ik het vooral voor. Dat is een grote motivatie om de buurt schoon te houden. Je vindt namelijk de gekste dingen hier in de natuur. Schoenen, kleding, seksspeeltjes en ik ben zelf een fornuis tegengekomen. Ik denk ook dat deze spullen soms van winkels afkomen door diefstal, zoals weggesmeten tassen.

De gemeente doet, wat heel fijn is, heel veel en we hebben zelfs contact met de manager van het Singelplantsoen. Ik denk dat het ook een kracht is dat de gemeente de bewoners er heel actief bij betrekt. Zo sponsort de gemeente spullen voor de landelijke Opschoondag en daarbuiten. Als je een initiatief hebt kan je je gewoon aanmelden, dan krijg je een vuilniszak van de gemeente of een bezem als je die nodig hebt. Als er een vervelende situatie gebeurt dan pikt de gemeente dat tevens heel snel op. Als voorbeeld waren de prullenbakken hier vorige maand uit de grond getrokken en omgegooid, puur vandalisme of dronken studenten. Doormiddel van de app ‘BuitenBeter’ kan je een foto maken van een situatie en dan wordt dat binnen een week door de gemeente opgelost. 

Van mij mag er wel meer gehandhaafd worden om veel afval te voorkomen, zelf spreek ik soms mensen erop aan, maar dat valt niet altijd even goed natuurlijk. De reacties zijn erg wisselend. Heel veel mensen zijn heel positief en andere mensen zeggen van: ‘Verveelt u zich’, ‘Waarom doet u dit?’ Maar meestal geven ze je een complimentje dus dat is altijd leuk. Als buurtbewoners meehelpen vind ik dat erg prettig en zie ik dat als het mooiste compliment wat iemand kan geven. Het mooiste moment van een Landelijke Opschoondag is dan ook dat we samen alles lekker schoonmaken. 

Ik maak ook gekke momenten mee, zo ligt er elke week een mandarijnenschil op de grond op precies dezelfde plaats. Er is dus iemand die dat elke week daar neergooit, ik heb de persoon nog steeds niet gevonden. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat net alles schoon is en hup, smijt er iemand een peuk recht voor mijn neus en dat vind ik erg vervelend. Er zijn ook veel mensen die hun afval wel opruimen hoor, dat moet ik ook zeggen. Soms is het ook geen opzet, want dan waait het weg, maar zijn ze te lui om het op te pakken.

Ik hoop dat uiteindelijk heel veel mensen in hun buurt ook het initiatief nemen om eventjes schoon te maken. Het hoeft niet elke week, als je een of twee keer per maand het doet dan wordt het al weer een stuk schoner. Vooral als je het bijhoudt, komt er veel minder vuil in de natuur terecht.”

Over de auteur

Isa van Gils

Mijn naam is Isa van Gils, toekomstig journalist. Als een sociaal en enthousiast persoon heb ik een positieve kijk op het leven en zo op het journalistieke werk. Nieuws maak ik graag interessant op verschillende vlakken en heb ik kritieke kijk op de actuele informatie. Daarnaast schijf ik graag over cultuur en amusement. Met mijn nieuwsgierige instelling zie je mij over een aantal jaar misschien wel voorbij komen als correspondent, radiomaker of te werk bij de NOS of RTL. Momenteel ben ik verslaggever voor SVJ media en schrijf ik nieuwsartikelen over hartje Utrecht.