Afgelopen week was de verspillingsvrije week, georganiseerd door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Voedselverspilling is een probleem in Nederland. Onder andere in de horeca, aangezien ruim 14 procent van al het voedselverspilling vanuit deze branche komt en 70 procent vanuit de keuken meldt de Kamer van Koophandel. Er is ruimte voor verbetering, wat ook mogelijk is.
In de binnenstad van Utrecht zijn er veel restaurants die meedoen met het concept Too Good To Go. Waar mensen overgebleven voedsel tegen een lage prijs kunnen ophalen. Er zijn ook restaurants die het anders aanpakken. Bram van Riet medeoprichter van Meneer Smakers verteld dat het begint bij een goede Mice en Place.
Een Mice en Place zorgt ervoor dat het werk in het restaurant makkelijker en efficiënter gedaan kan worden. Van Riet vertelt: ‘Het zijn lijsten zodat we weten wat we hebben ingekocht en wat we nog hebben liggen. In het systeem kun je op de oudere producten een sticker zetten, waarop staat hoe lang het product nog bewaard kan worden en er dus minder weggegooid wordt. Er zijn veel oplossingen, maar het begint allemaal bij een goede inkoop.’