Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Exctinction Rebellion fietsprotest bij Daalsetunnel

Exctinction Rebellion fietsprotest bij Daalsetunnel

Op het normaal gesproken drukke kruispunt bij de Daalsetunnel stond afgelopen zaterdag 16 december de protestgroep Extinction Rebellion te demonstreren voor het gebouw van EBN. Samen met Sara van Kerkoerle zijn wij gaan kijken waarom Extinction Rebellion dit protest voert, maar vooral waarom de demonstranten vragen om met een fiets te komen.

Bij aankomst viel direct op dat een groot deel van de aanwezige fietsen OV-fietsen waren, samen met een aantal duidelijke stadsfietsen. Dit wekte de vraag op waarom deze demonstranten aanwezig waren met OV-fietsen. Na wat rondvragen sprak ik met een van de demonstranten die was gekomen met een OV-fiets. De betrokkene wenste anoniem te blijven.

“Ik kom zelf niet uit de buurt van Utrecht, maar wilde graag meedoen aan dit protest.”

De aanwezigen bestonden uit studenten, ouderen en een paar tieners. Opvallend was dat er meer ouderen aanwezig waren dan vertegenwoordigers van andere generaties. Een groepje demonstranten zat in het midden in kleermakerszit, terwijl een andere groep vooraan stond met een grote banner, gekleed in gepersonaliseerde labjassen. Waarom sommigen in labjassen stonden en anderen niet, bleek omdat ze wetenschappers waren, behorend tot de subgroep binnen Extinction Rebellion genaamd Scientist Rebellion. Na een tijdje rondgelopen te hebben, werd duidelijk dat dit protest niet rechtstreeks vanuit Extinction Rebellion kwam, maar eerder vanuit Scientist Rebellion, in samenwerking met Extinction Rebellion.

Op de Instagram-post van Extinction Rebellion vroegen ze aan de deelnemers om met de fiets te komen. Hierbij plaatsten ze een foto van het fietsprotest uit 1977, een protest tegen de snelheid van auto’s in de stad, ook wel bekend als het “protest tegen kindermoord”. Waarom Extinction Rebellion hiernaar verwees, bleef echter onduidelijk. Tijdens het protest had ik het genoegen om met Eeke Anne de Ruig te spreken, een van de woordvoerders van Extinction Rebellion, over dit onderwerp. Mevrouw De Ruig heeft herhaaldelijk deelgenomen aan protesten van Extinction Rebellion.

Bij het vragen naar het motief om met een fiets te komen en de verwijzing naar het fietsprotest van 1977, zei zij het volgende.

“Het fietsprotest van 1977 is een van de grootste voorbeelden van Nederlandse burgerlijke ongehoorzaamheid. Daarnaast hebben wij nu gevraagd om met de fiets te komen omdat fietsen een praktische manier is van verzet.”

Afgezien daarvan liet mevrouw De Ruig ons weten dat zij deze locatie hadden gekozen omdat het EBN-gebouw volgens hen eigendom was van de overheid, en dit zou niet de laatste keer zijn dat Extinction Rebellion hier zou gaan protesteren.

“Wij komen terug totdat het niet meer nodig is en elke keer met meer.”

Het kruispunt was verder afgezet door de gemeente. Het protest was niet aangevraagd door Extinction Rebellion bij de gemeente, maar de gemeente heeft hen ook niet verwijderd. Om deze reden stond Tinus Koops naast het protest te demonstreren. Hij was van mening dat het oneerlijk is dat sommige legaal aangevraagde protesten heftiger worden behandeld dan illegale protesten zoals deze.

Voor verdere inzicht bij deze demonstratie en hoe het eraan toe ging heeft Sara van Kerkoerle gesproken met demonstranten en omstanders over het blokkeren van de Daalsetunnel.

Over de auteur

Bouke Hulsbus

Bouke (2001) is student aan de HU, Journalistiek. Hij heeft een grootse interesse voor fotografie en heeft dit ook een aantal jaar gestudeerd. Kunst en cultuur is waar Bouke zich graag in verdiept. Naast het creatieve heeft Bouke ook gevoel voor het technische. Gezien Bouke al een aantal jaren woonachtig is in Utrecht, van Overvecht tot de binnenstad, heeft hij een breed scala aan ervaring van omwonenden en wil deze ook graag toepassen om het nieuws op een fijne manier over te brengen.