Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Milieu Centraal maakt zich op voor week van asbestvrije schuur

Milieu Centraal maakt zich op voor week van asbestvrije schuur

Foto Wikimedia commons

Veel daken van schuurtjes zitten vol met asbest. Deze risicovolle daken staan een gezonde leefomgeving in de weg. Milieu centraal heeft daarom de week van de asbestvrije schuur in het leven geroepen (9 t/m 15 oktober) en roept op om deze daken te vervangen. Ook Utrecht doet hieraan mee.

 

“Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt.” (RIVM.nl) Toch is asbest veel toegepast in schuurdaken van voor 1994. Het werd gebruikt omdat het materiaal goed isoleert maar ook brandwerend is. Het zit bijvoorbeeld verwerkt in de golfplaten op schuurtjes. Zit de asbest nog goed vast in het materiaal, dan is er niks aan de hand. Door jarenlange verwering van weer en wind komen de kankerverwekkende asbestvezels vrij in de lucht en de grond terecht.

Milieu Centraal houdt daarom een landelijke campagne van 9 t/m 15 oktober waarin ze aandacht vragen voor het asbestvrij maken van schuurtjes. De campagne heeft als doel het creëren van een gezonde leefomgeving voor haar inwoners, tevens ook de reden waarom de gemeente Utrecht meedoet. “In deze periode helpen we consumenten om zelf veilig en voordelig hun asbest schuurdak te vervangen voor een gezond dak.” (Milieu Centraal)

Tijdens de week van de asbestvrije schuur biedt Milieu Centraal niet alleen hulp aan particuliere maar ook hulp aan gemeentes. Voor een dak kleiner dan 35 vierkante meter bieden ze het aan om asbest dak veilig te vervangen voor een gezond dak. Voor mensen die het zelf willen doen staat er uitgebreid stappenplan op de site om dit veilig te doen. Milieu Centraal biedt ook hulp aan gemeentes die zelf goed en veilig een week van de asbestvrije schuur willen organiseren. De gemeente Utrecht doet ieder geval al mee om een gezonde en asbestvrije leefomgeving te creëren voor haar inwoners.

Over de auteur

Youran van Loenen

Ik ben Youran van Loenen (2004) uit Den Haag. Journalist aan de hogeschool van Utrecht. Sinds klein ben ik al geïnteresseerd in de verhalen rondom sport en alles wat er op dat gebied gebeurt. Mijn droom is om een groot media sportimperium op te bouwen. Maar uiteraard eerst naam te maken als journalist. Dit doe ik voorlopig door in alle hoeken van Utrecht het nieuws te zoeken en te verslaan. Contact me hier youran.vanloenen@student.hu.nl