Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Utrechters kunnen meebeslissen over toekomst Park Paardenveld

Utrechters kunnen meebeslissen over toekomst Park Paardenveld

Park Paardenveld

Park Paardenveld, gelegen in het noorden van Utrecht centrum, gaat in 2025 verbouwd worden en hiervoor vraagt de gemeente de hulp van haar bewoners. Voor een groot deel van het park staat al vast wat de gemeente hiermee wil gaan doen, echter laat de gemeente ook een deel van de keuzes aan de bewoners. Zo kunnen zij via het platform DenkMee ideeën pitchen aan de gemeente wat zij willen dat er met het park gebeurt. De bewoners zorgen voor veel inspiratie, want er zijn al meer dan 100 ideeen ingediend. 

Evert Kok, een buurtbewoner die een plan indiende, is erg blij met de aanpak van de gemeente. “Ik vind het fijn dat er aan ons wordt gevraagd wat wij willen in onze stad, iedereen kan op deze manier iets van zich laten horen”, vertelt Kok. Kok zijn idee was om meer  horeca in de buurt te krijgen, dus bijvoorbeeld boven op de parkeergarage, iets wat hij ooit in Berlijn had gezien. “In Berlijn gaf dat zo’n mooi beeld, iets wat ik graag in mijn Utrecht zou willen, hopelijk ontvangt mijn idee steun.”

Ook Niels Meijssen is erg enthousiast dat de gemeente de hulp vraagt van haar bewoners. “Ik vind het fijn dat we kunnen meedenken en vind dat ook leuk om te doen.” Het was voor Meijssen wel duidelijk wat er mist rond het park. “Ik heb een plan ingediend waardoor er meer sportaccommodaties komen rond het park, denk hierbij bijvoorbeeld aan een basketbalveld op het dak van de garage, dat is nog echt iets wat wij missen in deze buurt.”

Joeri Meliefste, expert stedelijk groen, vindt het een mooi initiatief van de gemeente, maar is wel blij dat een deel van de plannen al vast staat. “Het is erg belangrijk dat het groen van Park Paardenveld behouden wordt, daarom ben ik blij dat de gemeente niet alles aan de bewoners laat.” Meliefst vindt namelijk dat de gemeente het grotere plaatje soms beter kan inzien dan de bewoners dat kunnen. “Bewoners denken vaak aan leuke en mooie opties voor hun wijk, terwijl zij dan misschien niet verder denken aan wat de stad echt kan gebruiken, zoals groen en ruimte.”

Of de gemeente nog echt gaat luisteren naar de plannen van de bewoners moet natuurlijk nog blijken, echter zijn Kok en Meijssen daar ook positief over gestemd. “Ik heb weleens eerder mijn plannen met de gemeente gedeeld en toen werd daar ook goed mee omgegaan”, aldus Meijsen. Kok zou het juist ook raar vinden als de bewoners worden gevraagd voor ideeën, als er vervolgens niks mee wordt gedaan. “Dan zou de gemeente niemand blij maken en dat willen ze natuurlijk ook niet.”

Bewoners kunnen nog tot 20 maart hun plannen doorgeven via DenkMee.nl, waarna de gemeente dan alle tijd heeft om nog uit te zoeken welke zij wel of niet willen gaan uitvoeren. 

Verslaggever Marcelo Jebbink sprak met buurtbewoner Niels Meijssen over zijn plan voor de Parkeergarage Park Paardenveld

Over de auteur

Pieter Dhuyvetter

Pieter Dhuyvetter (1998) is een beginnend student bij de School van Journalistiek. Deze geboren en getogen Amsterdammer wil zich ontwikkelen als journalist op het gebied van sportjournalistiek en het maken van documentaires en reportages. Verder kan je hem vaak in de avonden vinden als barman bij Café Thuys.