Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Klimaatalarm luidt voor Hoog Catharijne

Klimaatalarm luidt voor Hoog Catharijne

de leden van Extinction Rebellion op het stationsplein

Na de diverse blokkades op de A12 zijn de leden van Extinction Rebellion nu ook te vinden op het Stationsplein in Utrecht Centrum. De demonstranten op het Stationsplein lieten zien dat ze vastberaden zijn om te vechten voor een leefbare planeet voor toekomstige generaties. Op de eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest als oefening, maar voor de leden van Extinction Rebellion is dit geen oefening. Dit is het klimaatalarm, dat hen aanspoort om zich te verzetten tegen de klimaatverandering.  

Extinction Rebellion is een actiegroep die strijdt tegen klimaatverandering en het verlies van de biodiversiteit. Hun verzet uiten ze door middel van demonstraties, zoals het blokkeren van diverse snelwegen en het houden van wakes bij de Tweede Kamer. Dit zijn niet de enige demonstraties die ze gedaan hebben, zo waren ze maandag 2 oktober aan het demonstreren voor het klimaat bij Hoog Catharijne. ‘We zijn hier op deze plek gaan staan, omdat hier veel mensen komen en gaan. We hopen zo veel mensen te kunnen bereiken’, zegt organisator Egbert. 

Tijdens deze demonstratie liepen er mensen met borden waarop stonden teksten als ‘deze weg loopt dood’. Ze willen hiermee zeggen dat de hele mensheid zich op een doodlopend spoor bevindt, zoals uitgelegd door de demonstrant met dit bord. Hij vertelt ook met een ernstige blik dat ze hier staan voor het klimaat, maar hij denkt dat ze deze verslechtering van het klimaat niet meer kunnen stoppen. Het is volgens hem al te ver gegaan. ‘Het lijkt alsof de mensen die hier iets tegen kunnen doen, de regering en de gemeente, doof zijn en doen alsof er niks aan de hand is’, voegt een mededemonstrant toe. Volgens hen vindt de overheid de economie belangrijker dan hoe het gaat met de mens en het klimaat.  

Op de eerste maandag van de maand om precies twaalf uur ‘s middags gaat het luchtalarm. Dit luchtalarm is voor de demonstranten het klimaatalarm. Tijdens het luchtalarm gingen de demonstranten op de grond liggen en deden ze alsof ze dood waren. ‘Er komt een ramp op ons af,’ vertelt een demonstrant, ‘daarom lagen wij om twaalf uur op de grond.’ Ze deden dit ook om aandacht te trekken van omstanders en dit werkte meerdere omstanders beleven even kijken. 

Organisator Egbert meldde dat ze doen alsof ze dood zijn, om te laten zien dat als we niks doen we allemaal doodgaan. Zij komen hiertegen in opstand en willen graag als burgers onderling afspreken hoe dit probleem aangepakt kan worden. Ook willen ze dat de overheid en bedrijven stoppen met het beweren dat ze klimaatvriendelijk zijn, greenwashing.  

Extinction Rebellion heeft ook nog een andere actie, genaamd StopRabo. Van deze actie werden ook folders uitgedeeld tijdens de demonstratie. De Rabobank beweert energieneutraal te zijn, maar de Rabobank leent en investeert in vervuilende sectoren, waardoor zij net zoveel uitstoten als 2 miljoen huishoudens in heel Nederland. Na meerdere geslaagde acties slaan ze nu dus hun kans bij de Rabobank. Op woensdag 11 oktober zal Extinction Rebellion een demonstratie organiseren voor het hoofdkantoor van de Rabobank. 

Op de grond liggen en doen alsof ze dood zijn. Als er niets gedaan wordt gaan we allemaal dood, aldus klimaatprotestanten bij Hoog Catharijne die er alles aan doen om de boodschap aan het volk en de politiek duidelijk te maken. Dit en meer is te horen in het reportage van Mila Lynn Siccama.

Over de auteur

Indira Khodabaks

Ik ben Indira Khodabaks (17) en ik kom uit de stad Gorinchem. Ik zit op de school voor journalistiek, omdat ik van nature erg nieuwsgierig ben en houd erg van schrijven. Sinds 1 september volg ik alles wat in Utrecht binnenstad gebeurt. Mijn interesseveld is vrij breed, zo ben ik geïnteresseerd in wereldwijd nieuws, maar ook in kleine culturele evenementen. Ik vind het belangrijk dat de inwoners weten wat er in hun stad gebeurt en ik hoop daar een bijdrage aan te leveren. contact: indira.khodabaks@student.hu.nl