Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Culturele Queer Zondag tijdens het UQCF is een groot succes

Culturele Queer Zondag tijdens het UQCF is een groot succes

De eerste editie van het Utrecht Queer Culture Festival is een feit. Met daarbij op zondag de ‘Queer Culturele zondag’. Overal in Utrecht zijn activiteiten rondom vrijheid, seksualiteit, gender, seksuele oriëntatie, lichaam, relatievormen en de LHBTIQA+ gemeenschap. Dit jaar is de eerste editie van het festival en zal een terugkomend jaarlijks evenement zijn.

Deze culturele zondag werd geopend door een optreden van de band LÖNA in het stadhuis. De band, bestaande uit de tweelingzussen Madelon en Danielle Bruinhof, maakt muziek met diverse instrumenten en aangrijpende teksten over onder andere relaties, seksualiteit en mentale gezondheid. Bij het optreden is de zaal gevuld met mensen van jong tot oud en er komen steeds wat mensen bij naar mate het optreden voortzet. De meesten zijn erg enthousiast en bewegen mee op de muziek. De zussen zijn onder de indruk van de opkomst en bedanken het publiek dan ook vaak. “Voor op een zondag om twaalf uur vind ik het echt heel nice, dank jullie wel.” Zei Madelon tussen het spelen door.

Even verderop in de kelder van het Kargadoor komt ‘Jeff The Queer Turtle’ spreken over hoe geslachtsdelen niet bepalen wie of wat je bent en dat het iets moois en persoonlijks is. Dit doet Jeff door een korte poëtische tekst voor te dragen die het jonge publiek aan hun lippen doet hangen. De hele vloer van de kelder zit vol met jonge mensen die luisteren naar de woorden van Jeff. Jeff identificeert zich als een non-binair persoon met een vrouwelijk geslachtsdeel, hier zijn de teksten dan ook op geïnspireerd. Na het spreken wordt het publiek uitgenodigd om boven een drankje te doen en langs de verschillende tafeltjes te lopen waarop kleine bedrijven en organisaties, waarin seksualiteit voorop staat, zichzelf promoten. Sam (24) vertelt dat ze eigenlijk per toeval hier was gekomen en dat ze het heel erg leuk vindt. “Ik vind het ontzettend leuk en ga zeker meer dingen bezoeken vandaag.”

Ook in het Kargadoor is de expositie van kunstcollectief HALFNAAKT. In de expositie staat het vrouwelijk lichaam centraal wat door middel van verschillende kunstzinnige beelden duidelijk wordt. Saida Ragas, van HALFNAAKT: “We werden gecontacteerd door de organisatie van het Queer Festival en ik denk omdat we op een duidelijke manier aandacht geven aan seksualiteit en dat het daarom past bij het festival.”

In de normaal wat rustigere bibliotheek Het Neude is ook genoeg te doen. Al in de grote hal op de begane grond wordt er door Drag Queens Amy Astoria en Victoria Vyper voorgelezen aan jonge kinderen uit hun favoriete kinderboeken. De kinderen zitten samen met hun ouders rondom Victoria en luisteren met volle aandacht naar de verhalen die zij vertelt. Even later voeren de twee Queens ook een lip sync performance op die mensen doet dansen, zingen en vooral genieten.

Op de tweede verdieping van de bibliotheek gaat het er wat serieuzer aan toe met de Queer Talks. Een soort talkshow gepresenteerd door Shay Kreuger. Elk half uur praten zij over een ander onderwerp binnen het thema LHBTIQA+. Ook over het onderwerp mentale gezondheid. Daarbij zit psychiater Valentijn Bon. Hij vertelt over het belang van kennis binnen de psychiatrie over de LHBTIQA+ gemeenschap en hoe dat kan bijdragen aan het begrip van psychiater tot patiënt. Ondanks de kleine opkomst is het publiek erg geïnteresseerd en stellen zij goede vragen.

Tot en met 14 oktober zal het Utrecht Queer Culture Festival doorgaan met activiteiten rondom Coming Out Day op 11 oktober.

Over de auteur

Isabella van de Luijtgaarden

Hoi, ik ben Isabella (2006) en ik ben studerend journalist aan de SVJ Utrecht. Mijn grootste interesses liggen bij onderwerpen die mijn eigen doelgroep (studenten) raken, onderwerpen met vrouwen in de hoofdrol en onderwerpen met nationale betrekking. Een van mijn ambities is om in het buitenland te kunnen werken en voor een groot tijdschrift verhalen te kunnen maken. Maar uiteraard sta ik open om alle vlakken van het journalistieke vak een keer gezien te hebben.