Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Utrechtse Bockbierfestival gaat weer van start

Utrechtse Bockbierfestival gaat weer van start

Het Bokbierfestival op het Janskerkhof in Utrecht. Afbeelding door: Lot Schouten

Het weekend van 13 tot 15 oktober was het alweer de 24e editie van het Bockbierfestival dat jaarlijks in het voor- en najaar plaatsvindt. Op Janskerkhof is het festivalterrein en de hele scene aan bierbrouwerijen te vinden met in totaal keus uit maar liefst 25 verschillende bockbieren.

Vanaf een afstand komen muziek en andere festival geluiden je al tegemoet en met het verlichte bord met groots de tekst ‘bierbock festival’ is het niet te missen: het Bierbockfestival is weer van start gegaan. De meeste kaarten zijn online al afgedaan, maar naast de ingang is het halen van kaartjes voor vrijdag of zondag ook nog mogelijk.

Eenmaal binnen op het gekleurd verlichtte terrein kun je bij een van de 4 bars een bockbiertje halen. ‘Bockbier is eigenlijk gewoon pils,’ aldus Feije assistent-bedrijfsleider van het Oproer biercafé, ‘maar dan met zoetige karameltonen om een zoet bittere smaakstructuur te krijgen.’ Oproer is een van de bierbrouwerijen die op het festivalterrein te vinden is met hun ‘punkbock’.

Tijdens het halen of drinken van het bockbiertje kan geluisterd worden naar de livemuziek bands met tussendoor een van de DJ’s die onder de overkapping van de megasol te zien zijn. Op de dansvloer voor het podium is er dan ook ruimte om op de muziek los te gaan, maar voor festivalgangers die liever zitten is er ook een terras. Naast het bockbier is er aan avondeten ook geen tekort. In en rondom het festival zijn allerlei foodtrucks te vinden met een uitgestrekte menukaart. Hiernaast kan de smoker een BBQ-gerecht besteld worden.

Het festival heeft ook dit jaar ondanks het matige weer, een grootse opkomst en voor zaterdag zijn de kaarten zelfs uitverkocht. Vaak zijn de festivalgangers vaste klanten, ze zijn al vaker geweest en zullen hoogstwaarschijnlijk ook bij de volgende editie te vinden zijn. Ook Feije merkt op dat het vaak ‘algemeen Utrechtse bierliefhebbers zijn die elk jaar de smaak waarderen,de ambacht herkennen en zo terug blijven komen.’

Naast het festival zelf worden ook de topbockbierverkiezingen gehouden. Hierbij wordt er gestemd op het beste bockbier van het festival.  De winnaar van afgelopen jaar was De Molen met het bockbier; bok en poot, de winnaar van dit jaar volgt nog.

Tot slot wordt zondag het festival afgesloten met een ‘kindermiddag’. Er zijn dan meer familievriendelijke activiteiten te vinden. Kinderen kunnen geschminkt worden, kunnen knutselen of opgeleid worden tot een circusartiest. Terwijl ouders tijd hebben van hun bockbiertje te genieten.

Tekst door: Sofie Bravenboer

Audio door: Robin Leemburg

Over de auteur

Sofie Bravenboer

Hi! Ik ben Sofie. Sinds kort eerstejaars op de school voor journalistiek. Daarnaast een fanatiek dansende, feest, dier en muziek liefhebbende 17 jarige. Ik kom uit een stadje hier, lekker dichtbij genaamd Woerden. Graag volg ik het nieuws via online platformen en luister ik naar radio en podcasts wanneer ik de kans krijg. In de toekomst hoop ik prof te worden op het gebied van schrijven en presenteren, maar mocht ik toevallig bij de radio terechtkomen of documentairemaker worden, heb ik daar ook geen problemen mee. Kortom, iemand die dit jaar specifieker uit hoopt te vinden welke richting ze op wilt. ;)