Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Eigen potten en bakjes vullen bij Puur en Loos

Eigen potten en bakjes vullen bij Puur en Loos

De winkel is officieel nog niet geopend, toch staat de nieuwe verpakkingsvrije supermarkt Puur en Loos al helemaal vol. Klanten die druk met zelf meegebrachte potten en zakjes in de weer zijn is het beeld dat je ziet zodra je de winkel inloopt. Op 14 oktober 2023 is Puur en Loos geopend in Utrecht, dé verpakkingsvrije supermarkt van Utrecht.

De winkel van Puur en Loos is compleet gevuld, klanten moeten zich door de menigte heen wringen om de kassa te bereiken en hun potje af te laten wegen voordat ze kunnen beginnen met winkelen. Het publiek wat massaal naar de opening van de winkel toetrekt is erg gemengd, van student tot oudere koppels. Iedereen wil verpakkingsvrij boodschappen doen, uitproberen. Eigenaar Daan van Veen vertelt dat het oorspronkelijke publiek van een winkel als Puur en Loos de mensen lijken te zijn die wat meer te besteden hebben. Toch is de klantenkring van Puur en Loos als je de winkel in kijkt meer gemengd. Dit komt volgens Daan van Veen doordat je precies je eigen producten en hoeveelheden kan bepalen, ook doet Puur en Loos er veel aan om de prijzen van basisproducten laag te houden. ‘We willen juist laten zien dat iedereen hier boodschappen kan doen’, zegt Daan van Veen.

Ten opzichte van de grotere supermarktketens heeft Puur en Loos ook een voordeel geeft Daan van Veen aan. ‘Onze winkel is voor meer dan 90% biologisch en natuurlijk verpakkingsvrij, dat is ons unique selling point. Mensen komen hier omdat ze weten dat er over de producten is nagedacht, denk aan duurzame productie, in die zin is er een grotere vertrouwensband met de klant dan bij de grotere supermarkten’, zegt eigenaar Daan van Veen

Een onderneming opstarten met vijf eigenaren is volgens eigenaar Daan van Veen niet altijd even makkelijk. Het heeft vele voordelen, er is altijd wel iemand die wat kan doen. Aan de andere kant zijn het ook veel meningen en gedachtes wat het soms lastiger maakt, geeft Daan van Veen aan. ‘Maar als we bij elkaar zijn komen we altijd tot een heel mooi middelpunt en daar is deze winkel voorbeeld van.’

Tijdens de officiële opening van Puur en Loos is ook de wethouder van circulaire economie, Susanne Schilderman, aanwezig. De menigte van klanten gaat aan de kant om te luisteren naar hoe zij de vijf eigenaren van de nieuwe winkel in Utrecht toespreekt en succes met de rest van hun ondernemerscarrière wenst. Na het praatje loopt zij de deur van de winkel. Omringt door klanten, fotografen en natuurlijk de vijf eigenaren plakt zij aan de buitenkant een duurzaamheidcertificaatsticker op de voorgevel van de winkel. Nadat het daverende applaus is gedoofd is Puur en Loos nu officieel geopend.

Volgens wethouder Susanne Schilderman is een winkel als deze een goede toevoeging aan het straatbeeld in Utrecht. ‘Het is ongelofelijk druk, dat is omdat mensen dus ook wel zien dat we een aantal dingen anders moeten gaan doen’, zegt Susanne Schilderman. ‘We moeten anders gaan nadenken over hoe we omgaan met spullen, specifiek verpakkingen. Een winkel zoals deze laat zien dat het ook anders kan, ik denk dat een winkel als deze mensen ook inspireert om andere keuzes te maken.’ Voor de oprichting van een winkel zijn in de gemeente Utrecht verschillende soort initiatieven vanuit de gemeente: een beleid rondom circulaire economie, hulp vanuit de gemeente op het gebied van kennis en kunde, dienstverlening vanuit Ondernemer Centraal en eventueel zelfs subsidies. Puur en Loos heeft het echter helemaal zelf gedaan, door middel van een crowdfunding hebben zij in een hele korte tijd een winkel weten op te richten. Volgens Susanne Schilderman is dit een erg knappe prestatie.

Bij de opening is ook een audiorapportage gemaakt door verslaggeefster Jet Sietsma.

Over de auteur

Britt Moons

Mijn naam is Britt Moons, ik ben 18 jaar oud en studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben opgegroeid in Odijk, een klein dorpje naast Utrecht, dus ben bekend met de omgeving. Ik vind het dan ook leuk dat wij onderzoek mogen doen in Utrecht en omgeving. Ik ben erg enthousiast over het vak en heb brede interesses, van politiek en criminologie tot gewoon in gesprek gaan met mensen en op die manier dingen leren. Naast mijn voorliefde voor de journalistiek speel ik graag gitaar. Mocht je mij willen bereiken kan dat via mijn mail (britt.moons@student.hu.nl) of X (@Brittsterre_)