Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Enveloppen en kaarten maken met Ivonne in bibliotheek Neude

Enveloppen en kaarten maken met Ivonne in bibliotheek Neude

Je kunt er niet omheen, in de grote hal van bibliotheek Neude onder de hoge plafonds en gekleurde ramen zit Ivonne met een groep van zes vrouwen, kaarten en enveloppen te knutselen.

In de grote hal van bibliotheek Neude in de binnenstad van Utrecht worden dagelijks evenementen georganiseerd. Deze week was onder andere, enveloppen en kaarten maken met Ivonne, daar een van. De geluiden van het knippen van papier en het bladeren door oude folders verstoort de stilte van de bibliotheek. Op de achtergrond hoor je het galmen van de bibliotheek. Ivonne organiseert maandelijks een event waarbij kwetsbare mensen samen met Ivonne kaarten en enveloppen kunnen maken. Deze workshop is voor mensen met kwetsbaarheid die creatief bezig willen zijn.

Ivonne is deelnemer van Atelier Spat, een sociaal atelier van de Tussenvoorzieningen voor mensen met een kwetsbaarheid. Deelnemers kunnen in het atelier hun creativiteit uiten en hun talenten ontwikkelen. De kunstwerken die de deelnemers maken zijn te koop. De missie van atelier Spat is om mensen in kwetsbare situatie en complexe problematiek te ondersteunen in maatschappelijk herstel. Denk bij kwetsbare aan mensen die dakloos of psychiatrisch cliënt zijn geweest. Bij Atelier Spat kunnen deelnemers meedoen naar eigen inzicht, behoefte en mogelijkheid. Deelnemers doen mee, krijgen zelf de regie en leren nieuwe dingen. Het atelier is een ruimte voor culturele activiteiten en creatieve uitwisseling.

De Tussenvoorziening komt in actie voor mensen in de regio Utrecht en omstreken die het in hun eentje niet redden. Doordat ze geen dak boven hun hoofd hebben, de schulden zich blijven opstapelen of ze een steuntje in de rug nodig hebben. De vierhonderdvijftig betaalde krachten en vierhonderd vrijwilligers doen wat nodig is om hen sterker verder te helpen.

Ivonne, deelnemer van atelier Spat: ‘in december heb ik vier keer een workshop gegeven, omdat zij mij gevraagd hadden. Dat was echt heel leuk en wilde het ook vaker doen. Ik ben er nu dus één keer in de maand’. Ivonne gebruikt voor haar kaarten en enveloppen oud papier. ‘Ik vind het wel fijn om niets nieuws te gebruiken en om te recyclen en het werkt voor mij heel goed, want je hebt vogelmagazines waar hartstikke mooie plaatjes in staan en het is heel leuk om daar iets uit te zoeken’, aldus Ivonne.

De gemaakte kaarten en enveloppen hebben vaak nog een onbekende eindbestemming. Deelnemer van de workshop kaarten en enveloppe maken: ‘ik ben een envelopje aan het maken en ben nu bezig om daar een bijpassend kaartje bij de te maken, het envelopje en kaartje heeft nog een anonieme ontvanger.’ De workshop is dan ook echt bedoelt om creatief bezig te zijn. Elke maand ontmoet Ivonne nieuwe mensen, een enkeling komt vaker.

Verslaggever Zhifeng Oude Sogtoen is een kijkje gaan nemen bij de cursus en heeft Ivonne, organisator van de workshop, gesproken.

Over de auteur

Inge Buijs

Mijn naam is Inge Buijs (2004) en ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik omschrijf mezelf als sociaal, nieuwsgierig en doortastend. Vanaf begin september houd ik mij bezig met het laatste nieuws uit de binnenstad van Utrecht. Waar ik mezelf in wil specialiseren binnen de journalistiek, is voor mij nog onbekend. Ik hoop daar gedurende de studie achter te komen!