Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Huis van Sinterklaas terug in museum Catherijneconvent

Huis van Sinterklaas terug in museum Catherijneconvent

Van 18 november tot 5 december is het huis van Sinterklaas weer terug in museum Catharijneconvent. Via interactieve rondleidingen worden de legendes rondom Sint-Nicolaas vertelt en hoe deze uitmonden in onze hedendaagse tradities. Dit jaar staat het thema water centraal.

Beschermer van zeelieden

Editie 2023 van het huis van Sinterklaas heet storm op zee. Legendes rondom Sint-Nicolaas draaien om zijn rol als beschermer van zeelieden. Zo zou de Sint volgens de legendes een matroos die uit een mast was gevallen weer tot leven hebben gewekt. Ook hielp hij andere zeelieden door een storm te kalmeren. Tijdens de rondleiding komen de bezoekers van alles te weten over de Sints grote liefde voor water. Waarom de Sint met de boot komt en hoe hij door zijn reizen op zee het snoepgoed ontdekte waar we nog steeds van genieten op 5 december. De bezoekers kunnen ook een praatje maken met de Sint zelf omdat hij tot 5 december in het huis van Sinterklaas te zien is.

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent is het museum voor christelijk erfgoed in Utrecht. In het museum worden allerlei kunstwerken uit de middeleeuwen tentoongesteld. Het sinterklaasfeest is een katholiek feest omdat de Sint een heilig figuur is volgens de katholieke kerk. In het huis van Sinterklaas hangen daarom allemaal kledingstukken en attributen van de Sint. Het museum heeft het erg druk met bezoekers. Veel klassen vol kinderen komen graag bij het huis van de Sint een kijkje nemen.

Verslaggever Karsten praat met medewerkester Sanne Groen van het huis van Sinterklaas.

Over de auteur

Larissa Stijlaart

Hey ik ben Larissa. Ik ben 18 jaar en ben net begonnen met de opleiding journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ik ben nieuwschierig en vind het leuk om veel over een onderwerp te onderzoeken. Ik ben vooral geïntereseerd in politiek en de maatschappij, maar artikelen schrijven over de nieuwste games en films zijn natuurlijk ook hartstikke leuk.