Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Concerten in Tivoli Vredenburg bereiken recordaantal bezoekers na lockdown

Concerten in Tivoli Vredenburg bereiken recordaantal bezoekers na lockdown

TivoliVredenburg | Foto: Michiel Ton

UTRECHT CENTRUM – ‘Concerten trekken meer publiek dan ooit’, zo luidt het artikel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2019. Ook het Utrechtse concertgebouw TivoliVredenburg heeft een grote toename in bezoekers, uit de jaarverslagen blijkt dat er in 2022, met iets meer dan 1,3 miljoen bezoekers, ongeveer 26 duizend meer bezoekers waren dan in 2019. Deze 1,3 miljoen is bijna een verdubbeling van het streven van ongeveer 700 duizend bezoekers per jaar waarmee het in 2014 de deuren opende.  

Over iets meer dan een maand komt het weer: het jaarverslag van TivoliVredenburg. Sinds het startjaar 2014 publiceert het concertgebouw rond het einde van mei het jaarverslag van het afgelopen jaar. In deze jaarverslagen staat onder andere hoeveel bezoekers het gebouw dat jaar heeft gehad en de hoeveelheid producties die heeft plaatsgevonden.  

“De livesector was al een bloeiende sector voordat alles dichtging door de coronapandemie.” vertelt Koos Zwaan. Koos Zwaan is lector innovatie in de muziekindustrie bij Hogeschool InHolland. Over deze bloeiende sector heeft het CBS in 2019 ook een artikel gepubliceerd drie maanden voordat Nederland de lockdown inging en alle concertzalen hun deuren moesten sluiten. In dit artikel constateert het CBS dat er landelijk in 2018 bijna zes procent meer concertbezoekers waren dan in 2017. 

In de jaarverslagen van TivoliVredenburg is er een stijging in het aantal producties terug te zien in de jaren voor de coronapandemie, hetzelfde geldt voor het aantal concertbezoekers, met een kleine dip in 2018. De data van 2020 en 2021 zien er hierdoor heel ernstig uit, maar dit is te verklaren door de lockdown, waardoor TivoliVredenburg tijdelijk de deuren heeft moeten sluiten.  

Opvallend zijn de verschillen tussen 2019 en 2022. In het jaar voor de eerste lockdown waren er in totaal 1.789 producties, waar ongeveer 1,28 miljoen bezoekers op af zijn gekomen. Het jaar na de twee corona-jaren, 2022, telde 1.423 producties met ongeveer 1,31 miljoen bezoekers. Het aantal bezoekers is met ongeveer 26 duizend toegenomen, dit is een stijging van 2,02%. Het aantal producties is tussen deze twee jaren afgenomen met 366, dit is een daling van ongeveer 20%.  

“Door de coronapandemie zijn veel concerten niet doorgegaan,” vertelt Koos Zwaan “TivoliVredenburg is de hele tijd op slot geweest.” De stijging van het bezoekersaantal zou volgens de lector te maken hebben met zogenaamde inhaalconcerten. “Mensen konden eindelijk weer naar concerten gaan, hier wilden ze graag gebruik van maken. Een soort inhaalsprint.”  

“TivoliVredenburg is ooit gebouwd voor ongeveer 700 duizend bezoekers per jaar, de bezoekersaantallen zijn momenteel al bijna het dubbele hiervan.” legt de senior medewerker communicatie van TivoliVredenburg, Sjoerd Huismans, uit. Nu zit de zaal op ongeveer 1,3 miljoen bezoekers per jaar, maar volgens Huismans kan dit niet meer worden dan 1,4 miljoen bezoekers. TivoliVredenburg telt zes zalen, die op drukke dagen alle zes worden geprogrammeerd. “Als we nog meer zouden doen, zouden we tegen de grenzen van wat ons gebouw aankan aanlopen.” vertelt Sjoerd Huismans. 

“Meer bezoekers is niet zozeer ons doel,” vertelt Huismans “we hebben wel het doel om nog meer verschillende bezoekers terug te zien.” Ze doelen hier op drie groepen. Allereerst willen ze bezoekers met een bi-culturele achtergrond nog beter bereiken, dit publiek wil TivoliVredenburg aantrekken door onder meer bekende Arabisch en Turkse artiesten te boeken. Daarnaast zien ze graag meer jongeren in het publiek, dit doel willen ze onder andere bereiken door een ‘eindexamen festival’, Project Eindexamen. En tot slot wil TivoliVredenburg “de zeer actieve LHBTQIA+ community nog beter bedienen”, aldus Huismans, hiervoor staat onder andere het festival ‘Wild ‘n Sweet’ op het programma, waar onder andere Dragqueens en queer artiesten zullen optreden.  

Over de auteur

Maya Merkelbagh

Maya Merkelbagh (2006) studeert sinds september 2023 aan de journalistiek aan de School voor Journalistiek. Maya heeft een passie voor cultuur, zij bezoekt graag een concert of gaat naar het theater. Haar doel is dan ook om haar passie toe te passen in haar journalistieke carrière. Als kind was Maya al heel nieuwsgierig, en dit is tot de dag van vandaag bij haar gebleven. Maya is empathisch ingesteld en kan hierdoor goed luisteren, maar zij is ook goed in het vertellen van een verhaal. Maya was voor haar studie niet onbekend met het journalistieke werk, aangezien zij in 2022 Prinsjesdag Reporter voor het Ministerie van Financiën was. Wat zal zij nog meer bereiken in haar toekomstige carrière?