Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

LEGO World is terug van weggeweest: ‘Ik verheug mij hier al drie jaren lang op.’

LEGO World is terug van weggeweest: ‘Ik verheug mij hier al drie jaren lang op.’

levensechte bouwwerken zijn meer regel dan uitzondering in LEGO World

Overal mensen op hun knieën, zittend of staand en allemaal met hetzelfde in hun handen: Legosteentjes. Het kenmerkende ‘klik’ geluid is door alle vier de hallen luid en duidelijk te horen. Na drie jaren afwezigheid is LEGO World weer georganiseerd en kunnen LEGO-fans dit evenement weer bezoeken in de Jaarbeurs in Utrecht.

Met zijn mond opengevallen kijkt Floris naar het enorme bouwwerk van Bowser, een figuur uit de Super Mario videospellen. Het bouwwerk is meer dan drie meter hoog, maar dat is niet de enige reden waarom Floris onder de indruk is: ‘Kijk papa, hij beweegt!’ Glimlachend bukt vader Mark zich en kijkt samen met zijn zoon naar het monster. ‘Dit is voor mij een van de mooiste momenten van dit jaar. Ik ben zelf een enorme fan van LEGO en om die passie nu met mijn zoontje te kunnen delen, is voor mij echt goud waard. ‘Ik ben zelf bijna elke editie aanwezig geweest. De eerste in 2001 zelf nog als klein jochie met mijn eigen vader en nu de twintigste als vader met mijn eigen kleine man.’’, aldus Mark.

Mark en zijn zoon zijn niet de enige bezoekers die blij zijn dat het evenement weer terug is. Het evenement met jaarlijks gemiddeld 70.000 bezoekers ging in 2020 en 2021 wegens het coronavirus niet door. In 2022 klaar waren de LEGO-fans klaar voor de twintigste editie van het grootste LEGO evenement ter wereld, maar tot hun grote teleurstelling werd ook deze editie geschrapt, waardoor het twintigjarig jubileum nog heel even op zich liet wachten. ‘Ik wil Floris al drie jaren lang hier mee naartoe nemen, dus ik heb mij al zo lang verheugd op dit moment.’

De organisatoren hebben er ook alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat er voor iedereen wat leuks te beleven is. Zo zijn de hallen opgedeeld in allemaal verschillende thema’s, zoals bijvoorbeeld Star Wars, Duplo, Technik en ook AFOL (Adult Fan Of LEGO). Binnen al deze thema’s zijn er diorama’s gebouwd. Deze driedimensionale bouwwerken zijn zo gedetailleerd nagebouwd, dat er overal wijzende kinderen en glunderende ouders naar staan te kijken. Dat stemt de makers van deze bouwsel goed, gezien de moeite die er in deze constructies zit. ‘Met deze diorama van Hoth uit de film Star Wars zijn wij als team echt bijna een volledige dag bezig geweest om te bouwen’ zegt Harry Coenen. Hij heeft nu voor het eerste jaar meegeholpen aan de opbouw van het evenement in de Jaarbeurs.  ‘Voor mij begon het als een uit de hand gelopen hobby, waarbij ik steeds meer wilde bouwen en steeds grotere dingen wilde maken. Uiteindelijk ben ik na een aantal filmpjes op YouTube benaderd of ik niet graag mee wilde helpen met dit evenement. Dat was alsof er een droom uitkwam.”

Het meest uit het oog springen echter de bezoekers. Zo ver het oog reikt zijn er kinderen en volwassen te zien, die zich zittend of staand begeven tussen bergen met steentjes. De een bouwt een Ninjago poppetje na met behulp van een boekje, terwijl iemand anders een zelfverzonnen trein aan het bouwen is. Overal zijn er mensen in de weer om hun creativiteit aan anderen te laten zien en zichzelf op deze manier, door middel van de wereldwijd bekende steentjes, met anderen te verbinden.

Over de auteur

Jacey Zelissen

Jacey Zelissen, geboren in 2003 en beginnend student aan de Hogeschool Utrecht. Hier is zijn passie voor sport en journalistiek samengekomen. Zijn eerste stappen in de journalistiek zette hij als correspondent amateurvoetbal voor De Limburger, waar hij ervaring heeft opgedaan als schrijvend journalist. Met een passie voor sport, interesse in alles wat zich afspeelt in zijn omgeving en een scherp oog voor verhalen, is hij klaar voor alles wat er op zijn pad komt.