Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Griezelfestijn in de binnenstad van Utrecht

Griezelfestijn in de binnenstad van Utrecht

Op de drukke zaterdagmiddag van 28 oktober is de binnenstad van Utrecht omgetoverd tot een echte griezelboel. Met Halloween in zicht organiseert Stadskwartier Utrecht hun Halloween vossenjacht. Een middag vol spookachtige figuren die kinderen kunnen tegenkomen en daarmee kunnen afknippen op hun knipkaartje. Bij het eindpunt bij de Winkel van Sinkel kunnen de kinderen met een (bijna) volle knipkaart een heerlijke grijze suikerspin ophalen.

Je wordt bij aankomt verwezen naar de Utrechtse Kinderboekenwinkel waar kinderen hun knipkaart kunnen ophalen. Hier begint hun vossenjacht. Al in de winkel word je gewaarschuwd voor de enge monsters en vooral de levensechte gorilla die op handen en voeten maar al te graag achter je aan rent. Om de paar minuten komen kinderen samen met hun ouders de winkel ingelopen vragend naar een knipkaartje.

Wanneer je over de Oudegracht loopt, lukt het bijna niet om de verklede figuren te missen. Zo ook de Kabouter en de Viking. Twee jonge gasten die in hun vrije tijd hier kinderen een leuke middag bezorgen. “Ik doe het om die kinderen een lach op hun gezicht te geven, dat vind ik gewoon ontzettend leuk.” Vertelt de Viking. Ook zijn vriend vertelt hetzelfde. “We werden gevraagd dit te doen door de moeder van een vriend van ons, dus waarom ook niet.” Ze lopen af een toe naar een andere plek zodat alle kinderen de twee kunnen spotten. Ook gaan ze op de foto en delen ze tientallen high fives uit.

Niet alleen kinderen maar ook volwassenen stoppen af en toe om te kijken naar de spookachtige figuren. Maar wanneer de Gorilla er aan komt rennen ze liever weg dan dat ze blijven staan. Een man verkleed en opgemaakt als een levensechte gorilla loopt op handen en voeten door de straten achter mensen aan. Zijn partner, een jonge vrouw, vertelt dat ze zijn geboekt door het Stadhuiskwartier om hier vanmiddag bij te zijn. “Ik denk dat het goed bij Halloween past omdat mensen het toch best wel eng vinden.” Vertelt de vrouw.

Bij de Winkel van Sinkel kunnen de kinderen met een (bijna) volle knipkaart een suikerspin ophalen die de Heks speciaal voor de kinderen klaarmaakt. De suikerspin is uiteraard ook in thema met de grijze stofachtige kleur. Ook Anna en Mare van vijf staan samen met hun vader is de rij te wachten tot ze aan de beurt zijn. De meisjes hebben allebei een volle knipkaart en ze vonden het ontzettend leuk. “Ik vond de pompoen het engste!” “En ik de Heks!” vertellen ze. Hun vader vertelt dat het leuk is om zo met de kinderen een middag buiten te zijn.

Over de auteur

Isabella van de Luijtgaarden

Hoi, ik ben Isabella (2006) en ik ben studerend journalist aan de SVJ Utrecht. Mijn grootste interesses liggen bij onderwerpen die mijn eigen doelgroep (studenten) raken, onderwerpen met vrouwen in de hoofdrol en onderwerpen met nationale betrekking. Een van mijn ambities is om in het buitenland te kunnen werken en voor een groot tijdschrift verhalen te kunnen maken. Maar uiteraard sta ik open om alle vlakken van het journalistieke vak een keer gezien te hebben.