Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Vrouwenmars met honderd deelnemers in de binnenstad van Utrecht

Vrouwenmars met honderd deelnemers in de binnenstad van Utrecht

De groepsfoto die werd genomen bij de Vrouwenmars. Foto: Yanaika Wesseling

UTRECHT CENTRUM – Op Internationale Vrouwendag werd er een vrouwenmars georganiseerd door Volt. Honderd mensen liepen door de binnenstad van Utrecht om actie te voeren voor gelijke rechten voor vrouwen. De deelnemers en de organisatie zijn tevreden over de mars. 

Volt organiseerde op 8 maart een vrouwenmars voor Internationale Vrouwendag. De deelnemers kwamen op voor gelijke rechten tussen man en vrouw. Tijdens het lopen hadden ze spandoeken van en riepen ze verschillende kreten om het standpunt duidelijk te maken. ‘’Als ze ons niet horen, dan zingen we wat harder’’ was een van de kreten die de menigte schreeuwde door de straten van Utrecht. Mensen hielden spandoeken vast met uitspraken als: ‘’Nog steeds BAAS in eigen BUIK!’’ en ‘’GIRLS just wanna have FUNdamental RIGHTS!’’ De deelnemers verzamelde bij Utrecht Centraal. Na de groepsfoto liepen ze een uur lang door de binnenstad van Utrecht. Tussendoor kregen de deelnemers een kopje soep. De tocht eindigde bij restaurant Le:en, waar de dag feestelijk werd afgesloten.

‘’De rechten van vrouwen zijn vastgelegd in de wet, maar de praktijk is weerbarstig’’, aldus Lucjeanne Hoekstra-Paters van Volt Friesland. Hoekstra-Paters heeft geholpen met het organiseren van de vrouwenmars. Het doel van Volt met deze mars is om een krachtig signaal af te geven. ‘’Het is goed om te laten zien dat de gelijkheid er niet is’’, zei Pauline Smit die ook heeft geholpen bij de organisatie. Het thema van de mars was ‘Een wereld, duizend vrouwen’.  Volgens Smit staat het thema voor diversiteit van vrouwen. ‘’Als mensen aan een vrouw denken, hebben ze een bepaald beeld. Maar vrouwen zijn de helft van de bevolking. We zijn een diverse groep.’’ Het streven van Volt was om 1000 deelnemers te bereiken. Ook al is dat niet gelukt, is de organisatie tevreden met de opkomst. De mars is georganiseerd door Vrouwen van Volt. Dit is een netwerk binnen de Partij Volt voor iedereen die zich vrouw voelt.

Veel mensen die meeliepen waren van het Volt netwerk, ze zijn bijvoorbeeld gemeenteraadslid of lid van de partij. Toch heeft de organisatie er veel aan gedaan om ook mensen buiten de partij te bereiken. Pauline vertelt dat je hiervoor mensen enthousiast moet maken. Ondanks dat het een politieke kwestie is, moet je het ook een leuk evenement maken.

Deelnemer Noah vond de sfeer op de mars goed. Hij heeft goede gesprekken gehouden over gelijke rechten, maar ook over koetjes en kalfjes. De mannelijke deelnemer deed met de mars mee omdat hij gelijke rechten voor vrouwen heel belangrijk vindt. ‘’Er is een bepaald beeld van feminisme. Het feminisme gaat er niet over dat vrouwen meer rechten moeten hebben, maar gelijke. Feminisme is geen gevaar.’’ Ook waren er veel mensen die langs liepen en mee gingen doen. Daarvan werd de sfeer nog beter volgens Noah.

De vrouwenmars van Volt was niet de enige actie in Utrecht, ook de organisatie International Women’s Day Utrecht hield in de avond van 8 maart ook een mars in. Deze tocht begon op het Vrouwe Justitiaplein en het eindigde bij de Ganzenmarkt. Voor deze mars werd het busverkeer tijdelijk stil gelegd.

Verslaggeefster Sanne Schild Vraagt vrouwen van Volt waarom zij meelopen met de vrouwenmars.

Over de auteur

Yanaika Wesseling

Mijn naam is Yanaika Wesseling en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb interesse in maatschappelijke problemen, zoals misdaad en klimaat. Mijn taak als toekomstig journalist is om deze bespreekbaar te maken en achter de waarheid te komen. Ik wil mijn publiek informeren over wat er gebeurd in de samenleving en de oplossingen die er zijn. Ik vind het vooral belangrijk om de diepte in te gaan over onderwerpen. Ik wil diepgaande stukken schrijven en documentaires maken. Ik schrijf nu voor SVJ Zeist en doe hier veel ervaring op.