Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Een strijd om het straatbeeld: het conflict rondom de Weerdsingel Oostzijde

Een strijd om het straatbeeld: het conflict rondom de Weerdsingel Oostzijde

In hartje Utrecht woekert er al jarenlang stilletjes een strijd. Een uitputtingsoorlog, tussen de bewoners van de Weerdsingel Oostzijde en wethouder Lot van Hooijdonk (GL-PVDA)

Eind november deed de Utrechtse Bestuursrechter uitspraak over de bezwaren van de bewoners van de Weerdsingel Oostzijde tegen het IPvE (Integraal Programma van Eisen). Met name het vervangen van klinkers met rood asfalt en het verwijderen van de rotonde. Bewoners zijn van mening dat deze veranderingen de veiligheid en esthetiek van het straatbeeld zullen vernielen. Daarom deden ze bezwaar tegen het vernomen besluit. Echter, vermeende wethouder van Lot van Hooijdonk en achteraf ook de bestuursrechter dat de veranderingen onder het IPvE geen besluit constateren. Ofwel, dat het bezwaar van burgers hierdoor niet in behandeling hoeft genomen te worden

De strijd leek verloren, alhoewel bewoners de wapens niet neerlegden, daarentegen besloten ze het besluit te lobbyen. Deze moet nog langs de gemeenteraad komen, waar het verhaal vervolgens ook aanzienlijk compliceert. De gemeenteraad is het namelijk nog niet eens over waar wel en niet asfalt moet komen liggen, deels wegens een conflict over het ‘afwegingskader verharding hoofdfietsroutes’ waarin staat vastgelegd waar in de hoofdstad asfalt en waar klinkers gelegd moeten worden. Of de Weerdsingel volgens dit document deel uitmaakt van de binnenstad en daarmee de asfaltzone, is de grote vraag. De toekomst van de Weerdsingel is hedendaags nog onduidelijk.

Ondanks het besluit van de bestuursrechter, geeft de woordvoerder van wethouder van Hooijdonk Marjolein van Goethem in een interview met SVJMedia aan dat er geen sfeer van overwinning heerst: “Elke rechtszaak die er gevoerd wordt is er eigenlijk al eentje te veel. Dat gezegd te hebben kunnen we verder, en daar zijn wij blij om… de herinrichting doen we om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om van de ene kant naar de andere kant van de stad te fietsen. Daarbij komt natuurlijk een afweging van verschillende belangen. Er zijn omwonenden die zeggen: ik heb dit en dit belang. Maar er zijn misschien ook wel duizenden fietsers, die een ander belang hebben. En daar moet je een afweging voor maken, waar je iedereens belangen neemt en daar een besluit uit haalt.”

Beluister hier het audio-interview tussen Noah van Walderveen en een bewoner van de Weerdsingel Oostzijde.

Over de auteur

Max van Ekelenburg

Een geboren en getogen entertainer met een scherpe neus voor frisse nieuwtjes en hart voor het vak. Zijn verhalen zijn mensgericht, en gaan vaak dieper in op de personages achter de actualiteiten. Wie ze zijn, wat de wereld met ze doet, en hoe ze hun rol als nieuwswaardig persoon ervaren.