Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Utrechtse Ulu Moskee opent de deuren voor Het Grootste Museum van Nederland

Utrechtse Ulu Moskee opent de deuren voor Het Grootste Museum van Nederland

Samen met synagogen, kathedralen en eeuwenoude tempelcomplexen is nu ook de Ulu Moskee in Utrecht deel van het Grootste Museum van Nederland. 

Naast veel andere historische gebedshuizen is de Ulu Moskee in Utrecht nu ook onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, de moskee opende haar deuren voor bezoekers op 4 november.

Het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van het Catharijne Convent, doelt erop zo veel mogelijk gebedshuizen beschikbaar te stellen aan het publiek. Om zo de verstopte wonderen daarin tentoon te stellen. Die gebedshuizen zitten vaak vol relieken, kunstwerken en architectuur, die men normaal amper te zien krijgt. Het Grootste Museum heeft inmiddels inclusief de Utrechtse moskee 19 Nederlandse gebedshuizen onder haar vleugel.

In de moskee kun je er onder andere achter komen hoe de gebedskamers zijn opgesteld en ingericht of hoe een gebed verloopt. Je vindt er ook verschillende teksten uit de Koran om te lezen en bewonderen. Kortom, een korte duik in een islamitische cultuur, gedachtestroom en manier van leven.

Het bestuur van de Ulu Moskee geeft aan zeer enthousiast te zijn met deze kans om hun cultuur met Utrecht te delen: “We willen de deuren openstellen voor iedereen omdat dat de moskee open moet zijn voor iedereen. Het gaat ons ook om het aanpakken van vooroordelen, en het creëren van verbinding.” deelt een bestuurslid met SVJMedia.

Elzemiek Aalpoel, projectondersteuner van het Grootste Museum van Nederland, is optimistisch over de opkomst: “Mensen zijn heel enthousiast over het Grootste Museum en met nieuwe uitbreidingen zoals de Ulu Moskee krijgen we ook veel aandacht van media.”

Over de auteur

Max van Ekelenburg

Een geboren en getogen entertainer met een scherpe neus voor frisse nieuwtjes en hart voor het vak. Zijn verhalen zijn mensgericht, en gaan vaak dieper in op de personages achter de actualiteiten. Wie ze zijn, wat de wereld met ze doet, en hoe ze hun rol als nieuwswaardig persoon ervaren.