Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Sint Augustinuskerk na zeven jaar restaureren weer geopend voor bezoekers

Sint Augustinuskerk na zeven jaar restaureren weer geopend voor bezoekers

De Sint Augustinuskerk aan de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht is weer geopend. In 2016 viel in de kerk een deel van het plafond naar beneden, hierdoor moest de kerk sluiten. Na een restauratieperiode van zeven jaar kan de kerk haar deuren weer openen voor bezoekers.

Na het instorten van het plafond werd er in de Sint Augustinuskerk ontdekt dat het hele plafond er slecht aan toe was. ‘We hebben geluk gehad dat er geen ongelukken gebeurd zijn, zegt Caspar Becx, koster in de kerk en lid van het Augustinusberaad. In de restauratieperiode is niet alleen het plafond, maar ook het altaar en het orgel onder handen genomen.

‘We dachten dat de kerk niet meer open ging’, deelde Caspar. Ongeveer 250 mensen waren aanwezig bij de heropening van de kerk. ‘De Sint Augustinus is een van de belangrijkste kerken in de binnenstad’, aldus Becx. De kerk had de grote opkomst niet verwacht, omdat een deel van de vaste kerkbezoekers tijdens de zeven jaar van restauratie overleden zijn.

Om te zorgen dat de kerk de komende jaren bezoekers blijft trekken, is het Augustinusberaad een aantal activiteiten van plan. De oude koffiezaal wordt opgeknapt om geld op te halen voor de kerk. In een aparte ruimte van de kerk wordt er gewerkt aan een eettafel voor daklozen.

Isabella van de Luijtgaarden spreekt met Caspar Becx over de heropening van de Sint Augustinuskerk. Becx is koster, cantor en lid van het Augustinusberaad en is daarmee, naar eigen zeggen, verbonden aan de kerk.

Over de auteur

Fenna Toet

Mijn naam is Fenna Toet, ik ben 18 jaar en ik studeer journalistiek aan de School Voor Journalistiek in Utrecht. Op dit moment zit ik in mijn eerste studiejaar en ik ben dan ook beginnend journalist. Ik wil stukken schrijven om nieuws dichter bij mensen te brengen. Graag maak ik de wereld een stukje beter door verhalen van mensen gehoord te laten worden. Mijn interesses liggen vooral in (buitenlandse) politiek, veiligheid en cultuur. Stukken over deze onderwerpen schrijven vind ik dan ook het mooiste wat er is.