Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Samen rouwen en vieren

Samen rouwen en vieren

Voorbeeld van de Rouwen-en-Vieren-kas. Foto: Privéfoto van organisatie Rouwen en Vieren.

Er komt binnenkort een glazen kas op het Domplein in Utrecht, waar mensen hun verloren dierbaren kunnen herdenken. Mensen komen er samen om te praten over hun verlies en een kaarsje daarvoor branden.

De Rouwen en Vieren Kas staat tussen 14 en 28 december op het Domplein. Mensen kunnen er herinneringen opschrijven, praten met mensen en een kaarsje branden. De Rouwen en Vieren Kas heeft al in vijf andere steden plaatsgevonden namelijk in: Amsterdam, Den Haag, Bergen op Zoom, Ede en Amersfoort.

Marjon de Jong is projectleider van de glazen kas in Utrecht. Doordat ze de kas in Amersfoort zo indrukwekkend vond kwam ze met het idee om het ook naar Utrecht te brengen. Samen met Iris Ferwerda en Harry Slegh ging ze hiermee aan de slag.

Het ’vieren’ in de kas komt vooral voor uit de liefde die je voor iemand hebt. De Jong: ‘’Verlies kan heel naar en verdrietig zijn, maar het komt voort uit de liefde die je voor iemand hebt dus dat moet je ook vieren.’’ Ook mensen die last van hun gezondheid hebben zoals een persoon die dementerende is, kunnen er terecht.

Er is volgens Marjon de Jong behoefte in de maatschappij naar een plek waar mensen kunnen rouwen en samenkomen. ‘’Mensen vallen in de eerste instantie vaak stil omdat het zo’n warme omgeving is, met heel veel liefde.’’ De Jong vindt dat daar gemis aan is, en dat we volgens haar tot een oplossing moeten komen om dit te verbeteren. Helaas is de kas er maar twee weken door het gebrek aan vrijwilligers. De Jong hoopt hiermee dat mensen zich minder eenzaam voelen en meer met elkaar gaan praten over rouw.

Audio door Inge Buijs:

Over de auteur

Yula Bello

Ik ben Yula Bello en ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben 18 jaar oud en kom uit Amsterdam. Ik ben nieuwsgierig, sociaal en zit op voetbal. Mijn interesses zijn radio, podcast maken en nieuws presenteren. Ik zou in de toekomst ook graag iets met film doen, ik weet nog niet wat maar daar kom ik in deze studie wel achter. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik veel met het nieuws bezig ben en graag creatief te werk ga.