Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Gemengde gevoelens over stijging minimumloon

Gemengde gevoelens over stijging minimumloon

Afgelopen week is er besloten dat vanaf 1 januari 2024 het wettelijke minimumloon zal stijgen naar €13,27, in de horeca betekent dit dat het loon met 9-12 procent zal stijgen. Dit besluit is natuurlijk gunstig voor werknemers, maar niet voor alle horeca eigenaren in Utrecht Centrum is dit een geheel voordelig besluit. 

De werknemers vinden het natuurlijk heerlijk, even wat centjes erbij om de boodschappen deze week te kunnen betalen. Rik van Orsouw, mede-eigenaar van café Graaf Floris, zegt dat hij blij is dat horecawerknemers waardering krijgen voor hun harde werk. “Ze moeten hard werken in moeilijke tijden, ik denk dat het fantastisch is dat dat beter gewaardeerd wordt.”

Maar hoewel de horeca-eigenaren er het voordeel van de werknemers van inzien, houden zij ook rekening met wat dit betekent voor de zaak. “Het nadeel van deze stijging is helaas dat hij op een moment komt waarop ook veel andere producten gaan stijgen, dit gaat ervoor zorgen dat je als ondernemers niks anders kan doen dan je prijzen te verhogen.”

Om er dus voor te zorgen dat restaurants kunnen blijven bestaan moeten er nog genoeg klanten komen, helaas gaat dit moeilijker worden als ook de prijzen omhoog gaan. Toch heeft Rik er vertrouwen in, “De producten zullen wat duurder worden, maar dat vindt de consument waarschijnlijk niet erg” benoemt Rik “Mits er goede service verleend wordt, want daar draait het om in de horeca.”

Demi van de Weerd spreekt met Rik van Orsouw, die samen met zijn vrouw sinds een half jaar de eigenaar van Café-Restaurant Graaf Floris, over de stijging in de horeca.

Over de auteur

Tessa Bogaards

Tessa Bogaards (2003) is eerstejaars student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ze schrijft het liefst over film, literatuur en alles wat om cultuur en vrije tijd heen hangt. Daarnaast wil ze graag verhalen verzamelen van over de hele wereld en vooral die van mensen die normaal niet aan het woord komen.