Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Politieke partij Volt organiseert mars op Internationale Vrouwendag

Politieke partij Volt organiseert mars op Internationale Vrouwendag

Vrouwen lopen mars door het centrum van Utrecht.

UTRECHT CENTRUM – Politieke partij Volt organiseert dit jaar op Internationale Vrouwendag een mars waarin vrouwen hun stem kunnen laten horen. “Eén wereld, duizend vrouwen” is het thema dit jaar. Hiermee hoopt de partij zoveel mogelijk vrouwen te mobiliseren om mee te doen aan deze mars. Er is volgens de politieke partij nog een lange weg te gaan naar een betere verdeling tussen man en vrouw. Die lange weg wordt vandaag weer een stukje verder bewandeld.

Gelijke kansen
“Een dag die in het teken staat voor gelijke kansen voor vrouwen, wereldwijd”, vertelt Veerle Smit, kandidaat voor de Europese Verkiezingen bij Volt. “Er staat in het Werkingsverdrag van de Europese Unie dat er een gelijke beloning moet zijn voor mannelijke en vrouwelijke werknemers, maar dit gebeurt gewoon niet”, vervolgt ze. De politieke partij wil evenveel mannen als vrouwen op een verkiezingslijst. Mocht dat niet het geval zijn, doen ze niet mee. Hierdoor heeft de partij in voorgaande jaren niet meegedaan aan sommige verkiezingen. Op dit moment verdienen mannen 13% meer loon dan vrouwen en is 44% van de Nederlandse vrouwen financieel afhankelijk van een man of de overheid. Mede hierom organiseert Volt deze mars om het belang van meer transparantie en gelijkwaardige beloningen te benadrukken.

Niet iedereen is positief
Tijdens deze mars gaan mensen met elkaar in gesprek om te discussiëren over hoe het beter moet, al is niet iedereen het eens met de reden waarom Volt dit organiseert. Caroline Franssen, deelneemster van de mars, strijdt tijdens deze middag voor vrouwenrechten. “Ik wil duidelijk maken dat vrouwen en mannen verschillend zijn en dat wij op moeten komen voor vrouwenrechten. Helaas doet Volt dat niet, want Volt vindt dat vrouwen en mannen ongeveer hetzelfde zijn”, vertelt ze. Ze vindt dat iedereen misleid wordt en dat er vanuit Volt stiekem wordt gedaan over evenementen zoals deze mars. “Wij denken dat er ook heel veel vrouwen binnen Volt misleid worden, maar we proberen ze vandaag wakker te schudden”, aldus Caroline Franssen.

Vrouwen van Volt
Het initiatief komt vanuit Vrouwen van Volt, een netwerk binnen de partij voor iedereen die “zich vrouw voelt”. Binnen dit netwerk worden ideeën uitgewisseld en versterkt en ondersteunt iedereen elkaar. Ze streven naar een divers ledenbestand binnen Volt, waarbij er gelijke vertegenwoordiging is tussen vrouwen, non-binairen en mannen op alle strategische functies. Ook vinden ze dat de cultuur in de Nederlandse politiek regelmatig voor weerstand of terughoudendheid zorgt onder vrouwen. “Ik denk dat het heel mooi is dat niet alleen Volters, maar ook mensen buiten Volt hiermee laten zien dat dit zo’n belangrijk thema is”, vertelt Anna Strolenberg, spreker bij dit evenement en kandidaat voor de Europese Verkiezingen bij Volt.

Goede voorbeeld
In de toekomst hopen de Vrouwen van Volt dat er meer vrouwen op belangrijke posities terecht komen. Ze stimuleren de sollicitaties op leidende posities, onderzoeken vanuit de partij wat er nodig is voor het verbeteren van vrouwenparticipatie en begeleiden discussies met vrouwen over inhoudelijke thema’s. “We moeten zelf ook het goede voorbeeld geven. Voorbeelden zoals de Wet voor Transparantie die vorig jaar is aangenomen in de EU zijn stappen die we gewoon veel meer moeten zetten”, aldus Veerle Smit.

Laurens Dassen, partijleider van Volt, vertelt over het belang van gelijke rechten tussen man en vrouw.

Over de auteur

Suus ten Kate

“You have to go where the story is to report on it. As a journalist, you’re essentially running to things that other people are running away from.” is een quote van Lester Holt, een Amerikaanse journalist. Deze quote laat in mijn ogen precies zien waar journalisten elke dag mee bezig zijn. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en een passie voor het delen van verhalen van anderen, studeer ik momenteel aan de School voor Journalistiek. Ik schrijf al sinds jongs af aan en dus is de Journalistiek dé plek waar ik mij thuis voel. Met mijn bijzondere voorliefde voor sportjournalistiek hoop ik mijn weg te vinden in dit prachtige vak!