Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

“Ik kan mijn passie helemaal kwijt in het brouwen van bier”

“Ik kan mijn passie helemaal kwijt in het brouwen van bier”

UTRECHT CENTRUM- Martin Ostendorf (52) is eigenaar van Muifelbrouwerij. Sinds 2002 brouwt Ostendorf zijn eigen bier. Dat bier wordt op het Lentebock Festival in Utrecht verkocht. Zijn passie voor het brouwen van bier lijkt eindeloos. Ostendorf vertelt zijn verhaal over zijn brouwerij.

Start
“Zoals veel andere brouwerijen ben ik begonnen met het brouwen van bier als een hobby. Vanaf mijn studententijd ben ik al bierliefhebber, bier met veel smaak vind ik helemaal te gek. Ik volgde een brouwcursus in de buurt van mijn woonplaats, mijn chemische achtergrond hielp bij het netjes omgaan met grondstoffen en het volgen van een recept. Alles wat ik thuis brouwde was ook al meteen heel lekker. Dat gaf echt een enorme kick! Ik vond mijn bieren vaak nog wel lekkerder dan andere speciaal bieren, als ik zo brutaal mag zijn.
Het bier viel ook snel in de smaak bij vrienden en familie, er kwam steeds meer vraag naar mijn bier. Toen ik dat door kreeg ben ik naar een brouwerij in Oss gestapt, om daar samen met hun mijn bier te gaan brouwen. Op die manier hoefde ik niet een hele brouwerij te installeren en te financieren maar kon ik wel naar eigen recept bierbrouwen.
De eerste vijf jaar was ik echt gedreven door lol, ik wilde er niet per se geld aan verdienen. Naast de brouwerij had ik namelijk ook nog een baan. Ik zag het als een hobby, maar dan met een financiële administratie erbij. Kwaliteit heeft altijd heel hoog gestaan, ik werkte nog steeds samen met brouwerijen om mijn bieren de kwaliteit te geven die ze verdienden.”

Lastige keuze
“Na een paar jaar moest ik toch een beslissing maken. De brouwerij werd te groot om daarnaast nog te werken. Doorgaan met de brouwerij óf stoppen en kiezen voor de zekerheid van een vaste baan. Dat was een enorm moeilijke keuze. Ik heb daar nachten wakker van gelegen en nog jaren stress van gehad. Het ondernemerschap was voor mij namelijk een hele uitdaging, ik ben zelf geen ondernemer maar mijn ouders en vrienden ook niet. Ik heb het dus allemaal zelf moeten uitzoeken.
Soms denk ik nog steeds wel poeh, ik heb voor de brouwerij gekozen. Dat zijn ook de momenten dat ik denk aan hoe trots ik ben op waar ‘Muifel’ voor staat en wat ik met de brouwerij heb bereikt. Ik heb zeker geen spijt van mijn beslissing. Het ondernemen is alleen niet mijn grootste hobby, maar het brouwen vind ik fantastisch. Een product maken waar iedereen van geniet vind ik het allermooiste wat er is. Ik geniet van de berichtjes en mensen die zeggen dat ze het bier echt lekker vinden!”

Passie
“Bier met veel smaak blijft fantastisch. Ik drink nog graag bieren van andere brouwers en hobbybrouwers om constant met die smaken bezig zijn. Ik heb eigenlijk niet een favoriet biertje, het nieuwste bier vind ik het lekkerste bier zeg ik altijd. Dat je met vier eenvoudige grondstoffen zo veel variatie en smaken kan maken vind ik geweldig. Ik kan mijn passie helemaal kwijt in het brouwen van bier.”

Verslaggeefster Britt Vianen is aanwezig op het Lentebock Festival.

Over de auteur

Lou Michels

Hallo daar! Ik ben Lou Michels, 18 jaar oud en woon in Castricum. Sinds dit schooljaar studeer ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In mijn ogen ben ik begonnen aan een groot avontuur, omdat ik nog niet honderd procent zeker ben over wat ik in de journalistiek wil gaan doen. Om dit avontuur af te trappen, maak ik lokaal nieuws. Ik ben benieuwd naar waar de mensen en verhalen mij zullen brengen. Gelukkig heb ik een fijne redactie en hoofdredacteur om mee samen te werken. Zij kunnen mij helpen mezelf te ontplooien en mij te begeleiden naar dé journalistieke rol die bij mij past.