Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Binnenstad vol kerstversiering, behalve Hoog Catharijne

Binnenstad vol kerstversiering, behalve Hoog Catharijne

De decembermaand leeft al in de versierde straten van de binnenstad van Utrecht, maar in Hoog Catharijne is daar nog niks van te merken. Op de Zwitserse chocoladewinkel, Lindt, na is er nog geen enkele kerstversiering te zien, onder bezoekers van het winkelcentrum leven hier verschillende meningen over.

Oliebollenkramen staan weer op hun plaats en kerstkransen en lampjes hangen alweer in de straten. De sfeervolle straten geven al een echte kerstsfeer aan zijn bewoners en bezoekers, maar de Hoog Catharijne lijkt hier nog niet aan mee te doen. Zowel de balustrades als de grote hal zijn nog kaal. Stijn Springer zit verveeld voor zich uit te kijken terwijl hij van zijn lunch geniet in de grote hal van Hoog Catharijne. Emiel Jansen, een beveiliger in Hoog Catharijne, vertelt dat er zoals elk jaar wel plannen zijn voor kerstversiering, maar dat hij nog niet weet wanneer dit precies gaat komen. Medewerkers achter de servicebalie geven aan dat de kerstversiering waarschijnlijk rond November geplaatst zal worden. ‘Ik denk dat er onder andere weer een grote kerstboom komt, versiering bij de balustrades en dat de boompjes in de grote hal worden versierd’, vertellen de medewerkers met een grote glimlach.

De enige echte versierde winkel is de Lindt, een Zwitserse chocoladewinkel. ‘In Zwitserland doen ze niet aan sinterklaas en wordt het kerstfeest heel groot gevierd’, de bedrijfsleider, Richard de Roos, wijst naar de etalage. De etalage staat niet alleen vol met de kerstcollectie van chocolaatjes en advent kalenders, maar is ook rijkelijk versierd met een sprankelend, verblindend rood glitterbehang. Ook hangen er aan het plafond bevestigde sterren die een zwevend effect uitstralen. De opzetstukken waar de producten in de etalage opstaan zijn als kerstcadeautjes in hetzelfde thema bedrukt. In de gangen van het winkelcentrum valt de etalage heel erg op, vergeleken met de nog niet zo feestelijke etalages van de andere winkels. ‘Ik zie de afgelopen jaren steeds minder versierde etalages,’ vertelt De Roos, ‘en dat vind ik heel erg jammer.’ Als er een klein glimlachje op zijn gezicht verschijnt vertelt hij verder alsof hij het allemaal heel vanzelfsprekend vindt, ‘het geeft voor de klanten ook gewoon sfeer.’ Lindt is de enige winkel die de kerstsfeer nu al uitstraalt. Wel zijn er al een aantal winkels die kerst gerelateerde producten verkopen, zoals de Lush en H&M Home.

Merel Visser loopt de H&M Home uit met twee rode kaarsen in haar hand. ‘Ik ben een echte kerstfanaat. Het is nooit te vroeg voor kerst én al helemaal niet voor kerstversiering’, er verschijnt een grote glimlach op Visser haar gezicht als ze over kerst praat. ‘Ze mogen deze hal wat mij betreft al wel in de zomer versieren’, grapt ze. Echter is niet iedereen is zo enthousiast als Visser. Stijn Springer, die rustig op een bankje zijn lunch aan het eten is, denkt er heel anders over. ‘Ik vind kerstversiering altijd wel heel gezellig, maar het is pas oktober en dat vind ik écht nog te vroeg.’

Verslaggever Mies vesseur ging de straat op om te vragen of mensen al hun decembermaand aan het voorbereiden zijn.

Over de auteur

Lotte Tieleman

Lotte Tieleman (2005) is met de pen in haar hand geboren. Ze schreef al vroeg haar eigen verhalen. Als beginnend journalist houdt ze zich graag bezig met cultuur, politiek en het klimaat. Ze wil met haar producties graag mensen inspireren, informeren en tot denken aanzetten.